Сърбия ще изпълни условията на ЕС, но няма да признае Косово

5111
Сърбия ще изпълни условията на ЕС, но няма да признае Косово

Сръбският президент Томислав Николич започна посещението си в Атина със среща със своя гръцки колега Каролос Папуляс, предаде Б92, цитирано от БГНЕС.

Гръцкият държавен глава отбеляза пред репортери, че геополитическата обстановка в региона е чувствителна, което прави двете страни длъжни да проявяват солидарност, що се отнася до критичните национални въпроси и исторически приятелските отношения.

Николич пък обяви, че защитата на сръбския суверенитет е национален интерес. Той благодари на Папуляс за оказаната подкрепа по въпросите за запазване на сръбската териториална цялост и членство в ЕС, и обеща, че Белград ще отвръща със същото.

"Сърбия ще помага на Гърция, ако тя иска да разреши част от проблемите си. Имаме приятелство, репутация и доверие, така че можем да помагаме на хората да се помиряват".

Гръцкият държавен глава наблегна също на позицията на Атина относно Кипър и съседна Македония. Той изтъкна, че Гърция подкрепя сръбската интеграция в Евросъюза и че главната й политика е да защитава стабилността и мира.

"Подкрепяме присъединяването в ЕС на целите западни Балкани. По този начин ще постигнем общоевропейската цел и ще затвърдим стабилността в Сърбия", заяви Папуляс.

Редактор: Десислава Ушатова

Тачи и Дачич обсъждат магистрала, не статут

Премиерите на Сърбия и Косово Ивица Дачич и Хашим Тачи се срещнаха отново в Брюксел, за да дискутират прилагането на нови конкретни м...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com