Сърбия връща обратно дипломатите си в Македония

2656
Сърбия връща обратно дипломатите си в Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

Персоналът на сръбското посолство ще бъде върнат в Скопие утре, 24 август, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич в телефонен разговор с македонския му колега Никола Димитров. 

Македонският и сръбският министър на външните работи Никола Димитров и Ивица Дачич се договориха и за среща по време на днешния телефонен разговор.

Путин препоръчал на сърбите на Балканите да работят за обединение?

Русия скоро ще даде твърд и ясен отговор на провокациите на Запада, а до края на 2022 г. сърбите ще живеят в една държава, стига правит...

„При открит разговор във връзка с последното развитие, Дачич информира, че персоналът на посолството ще бъде върнат още утре – 24 август в Скопие.

Двамата се договориха Македония и Сърбия да работят за задълбочаване и напредък на двустранните отношения, а всеки проблеми в отношенията помежду ни ще разрешава единствено чрез диалог. Те постигнаха съгласие за следните неща:

1. Република Македония и Република Сърбия уреждат всички възможни недоразумения в техните отношения изключително чрез диалог.

2. Независимо от различните политически възгледи по отношение на някои важни политически и регионални въпроси, Македония и Сърбия заедно ще се борят за запазването, но и за насърчаване на приятелските отношения на македонския и сръбския народ, на гражданите на Македония и Сърбия.

3. Република Македония и Република Сърбия ще положат още по-големи усилия за по-нататъшно подобряване на икономическите отношения и увеличаване на търговския обмен между двете страни.

Заев за Сърбия: Не сме извършвали разузнавателни дейности срещу никого

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че правителството в Скопие никога не е имало намерение да извършва каквито и да е било разузна...

4. Република Македония и Република Сърбия в съответствие с разпоредбите на международното право, с добра воля и на приятелска основа ще защитават правата и интересите на дипломатическите и консулските представителства на собствената си територия.

Република Македония и Република Сърбия ще засилят контактите на най-високо ниво и взаимно ще се подкрепят една друга по пътя към ЕС, както и за укрепване на добросъседските отношения, което ще допринесе за стабилността на региона", казва се още в съобщението.

Припомняме, че между Македония и Сърбия се стигна до тежко напрежение, след като властите в Белград изненадващо в неделя (20 август) изтеглиха целия персонал от посолството си в Скопие. Според Вучич причината е била "разузнавателна офанзива срещу сръбските институции".

Първото напрежение между Скопие и Белград избухна след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на "Кървавия четвъртък" на 27-ми април. Тогава бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Горан Живайлевич напусна Македония, а посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство. По време на погрома в парламента Живайлевич си направи селфи.

Миналият месец Ивица Дачич определи като "грешка признаването на Република Македония под нейното конституционно име от страна на властите в Белград". Изявлението бе направено по време на визитата му в Атина,  припомня БГНЕС.

Вучич: Няма причина за тревога в отношенията с Македония

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма никаква причина за тревога във връзка с кризата в отношенията между Белград и Ско...

В началото на месец юни бе разкрит секретен доклад на македонската Дирекция за сигурност и контраразузнаване (Отдел за анализ), който е бил изпратен до директора на "Дирекцията за сигурност и контраразузнаване" Владимир Атанасовски. От него стана ясно, че през последните 9 години Република Македония е мишена на мощна подривна, пропагандна и разузнавателна дейност от страна на руското посолство в Скопие, руските разузнавателни служби, включително и чрез използването на акредитирани журналисти. Русия иска да вкара Македония в сръбско-гръцки съюз, а енергийните проекти имат за цел тотално подчинение на Република Македония.

В разкритите документи подробно се описва и дейността на сръбските агенти в Република Македония и по-специално на скандалния дипломат Горан Живайлевич (служител на сръбските спецслужби БИА, бел.ред.), лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович, както и на депутата от партията на сръбския президент Александър Вучич Мирослав Лазански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com