Сърбите в Босна поискаха собствена армия

2584
Сърбите в Босна поискаха собствена армия

Босненските сърби искат да създадат своя собствена армия, каза техният политически лидер. Това е ход, който може допълнително да изостри политическата криза, която избухна с бойкота на основните политически институции на балканската страна от страна на сърбите.

"Ние ще оттеглим съгласието си за съвместна армия при гласуването в парламента на Република Сръбска“, заяви Милорад Додик, сръбският член на президентството на Босна.

Този ход може да бъде решен „в следващите няколко дни“ и е възможно армията на Република Сръбска да бъде създадена „в рамките на няколко месеца“, каза той пред репортери.

Съвместното президентство на Босна се състои от трима членове - хърватин, сърбин и мюсюлманин - и командва въоръжените сили на страната.

От края на войната 1992-1995 г., която отне около 100 000 живота, Босна се състои от две полунезависими части - управляваната от сърби Република Сръбска и мюсюлманско-хърватската федерация, свързани от слаби централни институции, включително президентство и съвместна армия. Създадена през 2006 г. под натиска на международната общност, в момента босненската армия има около 10 000 войници и цивилни служители. Създаването ѝ се разглежда като решаваща стъпка към териториалната цялост на Босна, която Додик често оспорва.

Сърбия привежда армията си в бойна готовност по заповед на Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче ве...

Хърватският член на президентството, Желко Комшич, коментира предложенията на Додик така: "Това е престъпно проявление на бунт".

Додик често призовава за отделяне на Република Сръбска, като твърди, че Босна е „експеримент на международната общност“ и „невъзможна, наложена страна“.

От юли босненските сърби бойкотират основните политически институции в страната в знак на протест срещу забраната за отричане на геноцида, наложена от тогавашния пратеник на международната общност в страната, австриеца Валентин Инцко, съобщи АФП.

Клането през 1995 г. на над 8000 мъже мюсюлмани в Сребреница от силите на босненските сърби се смята за геноцид от международните съдилища. Но сръбските лидери обикновено отричат, че зверството е равносилно на геноцид и вместо това го наричат „голямо престъпление“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com