Турция: Когато сенките от преврата се затварят в присъдите

3713
Турция: Когато сенките от преврата се затварят в присъдите
Снимка: Getty Images/Guliver

Турски съд осъди обвинените ръководители и стотици други, заподозрени в участие в неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. Това стана в кулминацията на един от най-важните масови процеси в предполагаемия заговор за сваляне на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише авторитетният The New York Times в свой материал от Истанбул, посветен на темата.

Процесът с над 475 обвиняеми се фокусира върху група висши военни офицери и цивилни, които създадоха щаб в авиобазата "Акинджи" извън столицата Анкара в нощта на преврата и наредиха военни самолети, хеликоптери и армейски части да атакуват и да завземат ключови цели. Сред 337-те обвиняеми, получили множество доживотни присъди, са членове на малко ядро, обвинено в организирането на пуча.

Присъдите служат като крайъгълен камък на четиригодишното преследване в Турция след опита за преврат, възлагайки отговорност на обвинените като основни извършители на насилствен опит за завземане на властта, който иначе бе широко отхвърлен от обществеността. Но мащабното репресиране на несъгласните с правителството впоследствие нанесе вреда на демокрацията и върховенството на закона в страната, отбелязва вестникът. 

По време на двегодишното военно положение след преврата, властите задържаха около 100 000 души и освободиха 150 000 държавни служители от работните им места. Задържаните включват политически опоненти на правителството, кюрдски активисти и защитници на правата на човека. Това накара мнозина да обвиняват управлението, че използва преврата като оправдание за по-широки мерки срещу несъгласните с Ердоган. Понастоящем съдилищата са приключили почти всички от 289 процеса, свързани с опита за преврат, и са осъдили над 4000 души.

Правни специалисти разкритикуваха използването на масови процеси срещу хиляди обвинени в дори неясното им участие в преврата, включително присъди, постановени на армейски кадети и други, които са получили нареждания да излязат на улицата в нощта на преврата, без да са били наясно със случващото се. Но поддръжниците на процеса изтъкват, че за първи път в историята на военните преврати, Турция води разширени съдебни производства.

Превратът се проваля, когато стотици хиляди цивилни блокират улиците и лоялните на правителството части поемат контрола. В пуча загинаха повече от 250 души, много от които полицаи и цивилни. 

Четирима цивилни, Кемал Батмаз, Хакан Чичек, Харун Бинис и Нуретин Орук, бяха признати за виновни в организирането на преврата от базата "Акинджи". Те са обвинени, че са изпълнили заповедите на Фетхуллах Гюлен, ислямският проповедник в САЩ, който с течение на времето се превърна в горчив съперник на Ердоган.

За пуча бяха обвинени и Гюлен, който беше в САЩ по време на преврата, и друг цивилен, Адил Оксукс, който беше задържан извън авиобазата сутринта след преврата, но по-късно освободен. 

От най-видните военни командири беше осъден генерал Бекир Ерджан Ван, командир на авиобаза "Инджирлик", където също са разположени американските сили и откъдето те изпълняват мисии в Ирак и Сирия. Генералът е разпоредил самолетите цистерни да доставят гориво на турските самолети F-16, които извършват бомбардировки над Анкара по време на опита за преврат, както свидетелства един от обвиняемите пилоти. След като превратът се срина, генерал Ван се обърна към американските си колеги в "Инджирлик" и поиска убежище, но получи отказ.

Най-малко 10 пилоти, прелетели над Анкара и бомбардирали места в столицата, включително парламента и две полицейски централи, бяха осъдени на доживотен затвор. Сред доказателствата, довели до осъждането им, бяха аудиокасети от разговорите на пилотите с контролната кула, описващи техните действия.

В публикуваните документи от процеса се уточнява, че 291 обвиняеми са получили доживотни присъди без предсрочно освобождаване, а 46 са осъдени на доживотен затвор с възможност за условно освобождаване. Съдът оправда 80 подсъдими, а останалите получиха по-малки присъди.

Снимки: Архив Getty Images/Guliver

Още по темата четете в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com