Учители, ученици и лекари протестират в Гърция

1820
Учители, ученици и лекари протестират в Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Лекари, учители и ученици протестират в Гърция. Лекарите искат масово тестване на хората, учителите съобщават за липсващи учебници, а учениците настояват за малки паралелки. Над 200 училища в Гърция са под блокада от ученици, а десетки са под карантина заради коронавируса, пише БНР.

Ученици, родители и преподаватели се включиха днес в протестните демонстрации в Атина и Солун. Демонстрациите са израз на масовото недоволство, което расте сред учениците, срещу неизпълнени ангажименти на министерството на образованието. Учениците настояват за паралелки с не повече от 15 души, пълно спазване на дистанция и мерки, спешно назначение на учители и достатъчно средства и ресурси за поддържане на пълна чистота в учебните сгради. Родителите протестираха срещу задължителното носене на маски.

Коронавирусът в Гърция: Ограждат паркове и плажове, глобяват наред за липса на маски

Властите в Гърция следят строго за спазване на мерките в област Атика, където според експерти случаите на коронавирус нарастват застраш...

Учениците скандираха: "Нямаме учебници, нямаме учители, липсват маски и сме в клас по 30 души". С тези аргументи обясняват окупираните  вече над 200 гимназии в цялата страна. В същото време учебният процес се блокира и от поставените под карантина над 70 училища, където поради заразени учители или ученици обучението се извършва дистанционно.

Пред министерството на здравеопазването протестираха лекари от държавните болници. Според синдиката на медицинските работници в болниците липсват достатъчно лекари и не достигат болнични легла в интензивните отделения. Медиците настояват за масово тестване на населението. Лекарите от държавните болници предупреждават правителството, че съществуват пропуски в цялата здравна система, съобщават от синдиката на стачкуващите.

Учениците съобщиха, че са окупирали училищата, защото не са въведени стриктни предпазни мерки, искат паралелки от по 15 ученици и да се назначат учители, които все още липсват по много предмети. В обръщението на ученическия съвет към медиите се обвинява правителството, че закупува военни самолети, а не може да осигури средства за учители и чистачки. Маските остават задължителни в училищата. Последните регистрирани случаи с положителни проби в Гърция са 358 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com