В Гърция: Сексскандали и обвинения в изнасилване на малолетни стигнаха до парламента

5252
В Гърция: Сексскандали и обвинения в изнасилване на малолетни стигнаха до парламента
Снимка: Getty Images/Guliver

Сексскандал разтресе толкова силно Гърция, че стигна чак до парламента, пише "24 часа", позовавайки се на местни медии. Това стана, след като известният актьор, режисьор и шеф на националния театър Димитрис Лигнадис бе арестуван по обвинения в изнасилване на малолетни момчета. Общественият отзвук върху гръцкото правителство беше толкова силен от педофилския скандал, че премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че в четвъртък ще проведе дискусия, на която политическите сили са призовани да заемат позиция за токсичната атмосфера в обществото, която се създаде през последните дни.

Основната опозиционна партия СИРИЗА настоя за оставката на министърката на културата Лина Мендони заради разкритията за сексуалния тормоз в гръцкия театър и кино. Обвиненията срещу Лигнадис се сгъстяват, а прокуратурата обмисля повдигане на обвинения за сексуален тормоз и насилие срещу още трима актьори. В. “Та неа” коментира, че с насрочването на извънредната дискусия в парламента премиерът Кириакос Мицотакис дава отговор на машинациите на СИРИЗА и на опитите ѝ да употреби за политически цели гръцкото движение #MeToo (социално движение срещу сексуалното насилие и секстормоза).

Повече от половината служители в Гърция споделят за сексуален тормоз на работното място

Над половината от участниците в проучване, проведено от Центъра за социални действия и иновации (KMOP) в Гърция, съобщават, че са прежи...

От друга страна, опозиционният в. “Ефимерида тон синдактон” определя извънредната дискуси на ниво политически лидери, насрочена в парламента, като операция за отвличане на вниманието. Вестникът пише, че правителството е в паника и търси път за бягство. Обвиненията срещу 56-годишния Димитрис Лигнадис са сред най-сериозните. Според съобщения в медиите срещу шефа на театъра са дали показания най-малко трима пострадали. Двама мъж твърдят, че престъпленията са били извършени, когато са били малолетни. Единият от тях - на 25 години вече, който живее в чужбина, казва, че е бил насилен през 2010 г., когато е бил на 14 г., а другият твърди, че неговото изнасилване е станало през 2015 г. Режисьорът отхвърля всички обвинения. Все пак слуховете за негови сексуални злоупотреби доведоха до напускането му на Националния гръцки театър, на който той бе артистичен директор. Като причина режисьорът и актьор посочи “токсичния климат на слухове, подмятания и изтичане на информация”, който се завихря около името му. След оставката му обаче се появиха още доклади, в които се говори по-сериозно за злоупотреба.

Гръцките медии твърдят, че деца бежанци също са сред жертвите на Димитрис Лигнадис. Днес актьорът ще се яви пред съдия-следовател, за да даде показания. След изслушването му ще бъде взето решение дали ще остане в ареста, или ще бъде освободен в очакване на процес. Неговият адвокат Никос Георгулеас заяви, че клиентът му се е предал доброволно вчера и никога не е имал намерение да се укрива или да бяга. Разгръщащият се скандал подхрани яростна политическа борба в Гърция. Опозицията обвини правителството, че не е предприело действия по оплакванията, а министърката на културата Лина Мендони отговори, че Лигнадис е “опасен човек”, който я е “заблудил” с актьорските си способности. Недоброжелателите на Мендони я обвиняват, че е назначила Лигнадис в Националния театър през 2019 г. В свои изказвания министърката подчерта необходимостта от “катарзис” в културния сектор на Гърция и заяви, че сексуалното насилие, особено над непълнолетни, не трябва да остане ненаказано. Изданието припомня, че културната министърка публично беше заявила, че няма официална жалба срещу Лигнадис и че той няма да подаде оставка.

Междувременно, евродепутатката Елиза Воземберг беше първият политик от управляващата “Нова демокрация”, поискал оставката на министърката на културата. Очаква се гръцката прокуратура да започне да призовава свидетели през следващата седмица, за да продължи разследванията по обвинения в злоупотреба и тормоз в културните среди. Пръв се очаква да бъде разпитан шефът на профсъюза на актьорите в страната Спирос Бибилас, който твърди, че е затрупан с жалби от актьори, съобщаващи за тормоз. Сред обвиненията са точни описания на изнасилвания на млади актриси. Все по-голям брой артисти през последните седмици публично обявиха, че в миналото са били тормозени сексуално от известни актьори. “От години актьорите са оставени на милостта на всеки овластен в някога процъфтяващата индустрия, пострадала от продължилата десетилетие финансова криза и сега от затварянията заради COVID-19”, заяви Арис Ласкос, генерален секретар на профсъюза на гръцките артисти.

Гръцкото министерство на правосъдието обяви, че съдебните власти в страната ще направят всичко необходимо, за да гарантират, че всичко по този много мрачен случай ще излезе на бял свят и за него ще има справедливост. Сътресението в гръцкия театър идва, след като преди месец олимпийската шампионка София Бекатору обвини висш служител на Федерацията по ветроходство в сексуално насилие над нея през 1998 г. Тогава София била на 21 г. Нейните обвинения представляваха първото “високопоставено” обвинение в сексуално насилие и злоупотреба с власт в Гърция, откакто движението #MeToo обхвана света, обвинявайки в насилие мощни фигури в спорта, медиите и не само там. Нейните признания насърчиха жените в изкуството да нарушат мълчанието си, като през последните седмици десетки съобщават за подобни случаи на сексуален тормоз. Около 100 студентки в Солунския университет “Аристотел” пък обвиниха двама преподаватели, че са ги подложили на сексуални посегателства.

Евродепутатка съобщи за сексуален тормоз в Европейския парламент

Финландската евродепутатка от Зелените Алвина Аламется, която стана евродепутат през януари, след като бе отредено допълнително място н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com