В турските училища няма да се преподава еволюция

3136
В турските училища няма да се преподава еволюция
Снимка: Gettyimages

Еволюцията вече няма да бъде преподавана в турските училища, съобщава „Гардиън". Алпаслан Дюрмуш, председател на борда по образование, отбеляза, че еволюционната теория е спорна, противоречива и твърде сложна за учениците.

„Вярваме, че тези предмети са отвъд тяхното [на учениците] разбиране", казва той във видео, публикувано на сайта на Турското министерство на образованието.

Ердоган пак завежда съдебни дела за нанесени му обиди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заведе съдебно дело за нанесена му лична обида срещу депутата от основната опозиционна Народнор...

Темата за еволюцията е извадена от учебниците за девети клас по биология и е оставена за бакалавърските програми. Друга промяна в програмата може да доведе до свиване на часовете, в които учениците учат за секуларизма.

Критиците на правителството на Реджеп Ердоган вярват, че управлението му загърбва секуларистките традиции, наложени от основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Те отдавна твърдят, че Ердоган налага ислямисткия дневен ред в страната в противовес с ценностите на основателя на страната.

Образованието е особено важно за постигането на целите му, тъй като то е способно да формира мисленето на бъдещите поколения. Малобройни родителски протести се възпротивиха срещу начина, по който се преподава религия в училище. Теорията на еволюцията същевременно е зле приета сред традиционните мюсюлмански духовници в Близкия Изток, според които тя противоречи на историята на сътворението.

Финалния проект на промените в училищните програми ще бъде обявен следващата седмица, след края на Рамазан.

Турция и Русия може да изпратят група за наблюдение в Сирия

Анкара и Москва може да изпратят група за наблюдение в сирийската провинция Идлиб, заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com