Вучич настоява - каквото и да се решава за Косово, ще има референдум

1153
Вучич настоява - каквото и да се решава за Косово, ще има референдум
Снимка: Getty Images/Guliver

В момента няма никакво предложение за трайно решение на косовския проблем. Когато има нещо, ще го съобщя пред народа. Това каза сръбският президент Александър Вучич.

"Каквото и да направим, ще трябва да организираме референдум. Каквито и да са промените и конституционните промени ще трябва да отидем на референдум", каза Вучич пред репортери, според БГНЕС. Той добави, че се бори ежедневно, за да бъде постигнато нещо по-добро от това, което е било направено по-рано.

Споразумението между Сърбия и Косово включва амнистия на военните престъпления?

Част от окончателното споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина може да включва амнистия за военни престъпле...

"Всеки ден се борим да запазим нещо и нещо да имаме в Косово и Метохия. Всички, които ежедневно ме критикуват, знаят колко съм прав ", каза Вучич и призова политическите опоненти да не лъжат нито себе си, нито него, нито сръбския народ с възможни решения на косовския въпрос.

Вучич подчерта, че всички лидери на опозиционните партии ще се обединят, за да провалят референдума с обяснението "пред тяхната сръбска общественост", че не може да се провежда референдум в условия на диктатура, поради което "всеки референдум няма да успее", защото трябва да се гласуват 50 на сто плюс един човек.

"Всички те ще се обединят. Няма да виждате разлика между тях, те не се различават много. Джебчии, просто обичат пари в джобовете си и нищо друго. За да дойдат на власт ще използват Косово ", заяви Вучич и добави, че с това няма да навредят на него, а ще разрушат бъдещето на страната. Той добави, че не му и хрумва да организира референдум " ако няма нещо значително повече от това, което е днес".

"Около Косово със сигурност ще бъде трудно. По-добре е споразумението (с Прищина) да бъде постигнато, отколкото да не се постигне ", каза Вучич.

Сърбите масово напускат Косовските сили за сигурност под натиск от Белград

20 сърби са напуснали Косовските сили за сигурност (КСС) само в четвъртък - няколко дни, след като други 8 косовски сърби поискаха прек...

Запитан за оттеглянето на сърбите от силите за сигурност на Косово, за които властите в Прищина твърдят, че са под натиска на Белград, Вучич каза, че позицията му е, че сърбите не трябва да участват в тяхната работа.

"Те твърдят, че оказваме натиск. Ако кажем, че не бихме искали сърбин да застреля сърбин, ако това е, за което оказвам натиск, наричайте го както искате“, каза сръбският президент, добавяйки, че няма да е нормално сърбин да застреля сърбин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com