Вучич: Нямам нищо против политиката на Македония

1631
Вучич: Нямам нищо против политиката на Македония

Имаме добри отношения с Македония, с македонския народ и нямам нищо против политиката на Македония. Това каза сръбският президент Александър Вучич за телевизия „Хепи” по повод неотдавнашното изтегляне на целия персонал на сръбското посолство в Скопие.

Според ТАНЮГ, Вучич и подчертал, че уважава македонския премиер Зоран Заев и няма проблем в срещата му с Драган Шутанович.

Дрогирани удариха колата на сръбския президент, той не е ранен

Колата на сръбския президент Александър Вучич е бил ударена от автомобил, в който са се намирали трима души с множество регистрации за ...

„Интересува ме каква ще бъде тяхната политика към Сърбия и за нас е важно какво ще е отношението им към ЮНЕСКО и други важни за Сърбия въпроси. Ще градим честни и добри отношения с Македония на реципрочна основа, но няма повече да бъдем ничия боксова круша, нито да вдигаме бяло ззнаме”, каза Вучич.

В телевизионното си интервю сръбският държавен глава се спря и на спекулациите за ангажиране на САЩ в диалога между Белград и Прищина.

„Приехме диалогът между Белград и Прищина да се води в Брюксел, но той може да се води и навсякъде другаде под патронажа на Брюксел и това е добре, но ако някои други участници са ангажирани, нека поговорим кой друг трябва да ги замести”, каза Вучич.

Припомняме, че между Македония и Сърбия се стигна до напрежение, след като властите в Белград изненадващо изтеглиха на 20 август целия персонал от посолството си в Скопие. Тогава сръбският президент Александър Вучич каза, че причината е „разузнавателна офанзива срещу сръбските институции".

Вучич трябва да се срещне с Доналд Тръмп до края на годината

Сръбският президент Александър Вучич трябва да се срещне с американския президент Доналд Тръмп до края на годината, пише сръбският вест...

Първоначалното напрежение между Скопие и Белград избухна, след като сръбският представител на спецслужбите в посолството им в Скопие Горан Живайлевич нахлу в македонския парламент по време на т. нар. кървав четвъртък на 27-ми април. Тогава при безредици в македонския парламент бяха пребити над сто души. Сред тях бе и сегашният премиер Зоран Заев. Веднага след това Живайлевич напусна Македония, а сръбският посланик Душанка Дивяк-Томич бе извикана в македонското външно министерство.

На 24 август кабинетът в Скопие съобщи, че „новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение“.

На 25 август сръбските власти възстановиха работата на своето посолство в Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com