Вучич обезпокоен от побоя над сърби, иска намеса на НАТО и ЕС

2837
Вучич обезпокоен от побоя над сърби, иска намеса на НАТО и ЕС
Снимка: Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич изрази загриженост относно инцидента със сърби в Косово в кулоарите на демографския форум в Будапеща.

"Много съм обезпокоен от побоя над сърби. Но това е въпрос както за НАТО, така и за ЕС: защо допускат това?", каза Вучич.

Палатков лагер на границата между Сърбия и Косово, трафикът е блокиран

Етническите сърби продължават да протестират след решението на косовското правителство да забрани превозните средства със сръбска регис...

Той повтори призива си да започне формирането на Общност на сръбските общини, предвидена в Брюкселските споразумения между Белград и Прищина - самоуправляващ се орган от сърби, живеещи в Косово.

Днес ситуацията по административната линия между Косово и Централна Сърбия рязко ескалира. Причината е предполагаем инцидент с нападение от страна на косовските специални части на полицията срещу трима сърби, цепещи дърва. Един от тях е хоспитализиран.

На 20 септември сутринта стотици косовски полицаи, включително снайперисти, окупираха прелезите Ярине и Брняк по административната линия с Централна Сърбия. Сърбите, възмутени от действията на косоварите, се придвижиха към прелезите с повече от 400 превозни средства и започнаха мирен протест, който и в момента продължава. Според съобщения в медиите, Косово премахва държавните регистрационни номера от сръбски автомобили, като ги заменя с табели на Република Косово и начислява 5 евро мито за това.

Това решение предизвика недоволство на сърбите в Северно Косово, които блокираха граничния пункт Ярине. Последва реакция и от страна на Белград, а президентът Александър Вучич свика заседание на Съвета за национална сигурност и настоя специалните части на косовската полиция да се изтеглят от граничните пунктове.

Сърбия ще търси помощ от НАТО заради ескалацията в Косово

Сърбия ще потърси помощ от НАТО и Международните сили за поддържане на мира в Косово /КФОР/ да защитават живота и имуществото на сърбит...

От своя страна, премиерът на Косово Албин Курти заяви, че действията на Прищина са реципрочни на действащите в Сърбия правила за регистрационни номера на автомобилите и не става въпрос за провокация.

Сръбският президент призова във вторник Запада да повлияе на Прищина и поиска изтеглянето на специалните сили на първоначалните им позиции в съответствие с Брюкселските споразумения, регулиращи диалога между сърби и косовари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com