Вучич: Политиката ми за сближаване с Русия и Китай е правилна

1555
Вучич: Политиката ми за сближаване с Русия и Китай е правилна
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че отказът на ЕС за начало на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки усилията им за реформа, е потвърждение, че политиката му на сближаване с Китай и Русия е правилна.

„Трябва сами да се погрижим за себе си – това е единственият начин. Всичко останало би било безотговорно”, заявява Вучич в интервю за Financial Times, цитирано от БГНЕС.

Сърбия очаква да получи гаранции от ЕС за Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич в свое интервю за австрийското издание „Щандарт” коментира възможността да страната ...

Президентът подчертава, че сега вече е очевидно, че процесът на присъединяване към Съюза не зависи от страните, които се стремят към него, независимо, че им се казва обратното.

„Те казваха винаги „от вас зависи, от скоростта на вашите реформи”. Сега са откровени – поне ни казват, че не зависи от нас”, заявява Вучич.

Според изданието, подобни коментари може да засилят страха от загуба на влияние на ЕС върху Балканите, тъй като лидерите на Евросъюза не се съгласиха Скопие и Тирана да започнат преговори за членство.

Белград има готовност в петък да подпише Договор за свободна търговия с Евразийския съюз, като в същото време се обявява за продължаване на регионалната интеграция.

В интервюто Вучич подчертава, че Балканите трябва да направят повече за регионалното сътрудничество.

Русия е сигурна, че Вучич няма да изпълни обещанията си към Запада

Опозиционният сръбски вестник „Данас” публикува в днешния си брой анализ, свързан с посещението на министър-председателя на...

Не можем да зависим от следващото решение на Европейския съвет или от това дали холандското правителство ще реши едно или друго, или дали датското правителство ще направи нещо по-различно от това, което очакваме”, казва Вучич.

Изданието припомня, че преди седмица президентът на Сърбия заедно с премиерите на Албания и Северна Македония подписаха декларация за сътрудничество според Шенгенския модел, който предвижда свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги между трите държави.

В декларацията се призовават и останалите държави от региона да се включат с цел създаване на единен пазар от 18 милиона потребители.

Според Вучич, преговорите за разширяване на европейския блок са засилили ангажиментите по договора.

Преди това съседните на Сърбия държави не са били заинтересовани, защото са очаквали много повече от ЕС.

Започна подготовката за старт на „Малкия Шенген”

Започнала е техническата подготовка за прилагане на Декларацията за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в Западните Бал...

Сега са се убедили, че трябва първо да се обърнат една към друга, като, разбира се, остават на пътя към ЕС, но без да очакват милостиня от някого.

Изданието напомня, че Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС през 2014 г., но в ЕС очевидно я смятат за по-малко подготвена, отколкото Северна Македония.

Политиката на Вучич за регионално сътрудничество и баланс между великите сили напомня на времето на бивша Югославия, която беше основател на Движението на необвързаните.

Недоверието в региона и съществуващите двустранни проблеми се натрупаха по време на войните след разпадането на Югославия и представляват сериозно предизвикателство за задълбочаване на сътрудничеството, коментира изданието. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com