Вучич се отказа от руска военна база в Сърбия

6512
Вучич се отказа от руска военна база в Сърбия
Снимка: Kremlin.ru

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че "Сърбия няма нужда от ничии военни бази". Така той изясни въпроса, който напоследък се дискутираше от мнозина в страната му, а и в чужбина дали Русия ще създаде своя военна база на сръбска територия, пише "Комерсант".

За такива планове се заговори в Сърбия след изявлението на руския посланик в Белград в началото на миналата седмица. Думите на сръбския президент бяха разтълкувани като намерение да продължи да балансира между Русия и Запада.

Междувременно сърбите възприемат като предупреждение от страна на Москва неотдавнашното изявление на беларуския президент Александър Лукашенко, че "Сърбия няма да може повече да седи на три стола". 

„Сърбия не се нуждае от ничии военни бази. Тя ще поддържа военен неутралитет и съюзнически отношения. Тя няма да се срамува от връзките си с Русия, Китай, САЩ и ЕС и ще се погрижи за себе си сама“, обяви Вучич в края на изтеклата седмица в интервю за сръбската телевизия Prva.

Това интервю бе своеобразен отговор на изявлението, което направи пред руските медии няколко дни по-рано руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко. „Създаването на руска военна база в Сърбия е суверенен акт на тази страна, освен това е въпрос, който касае интересите на самата Руска федерация“, каза руският посланик.

Изявлението на посланика вдигна много шум в Сърбия. Много сръбски медии и експерти упрекнаха Русия, че „разпространявайки информация за руската военна база, тя умишлено подкопава интересите на Сърбия в момент, когато тя е внимателно следена от Запада във връзка с формирането на ново правителство и решението за присъединяване към санкциите срещу Руската федерация". А влиятелното и близко до властите белградско издание Blic дори обвини Русия, че „започва хибридна война срещу Сърбия“.

На този фон думите на президента на Сърбия за ангажимента на страната към военен неутралитет прозвучаха доста сдържано и се възприеха като стремеж, от една страна, да не форсира темата за руската военна база, а от друга, да не разваля отношенията си с Москва, която, както самият той неведнъж е повтарял, „осигурява на Сърбия най-евтиния газ в Европа и я подкрепя в Косово“.

Вучич: Прищина наистина иска да атакува Северно Косово

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че косовското ръководство планира да атакува северната част на обявилата независимост облас...

Източници на изданието в Белград, запознати с позицията на сръбските власти, обясняват предпазливите изказвания на президента с неотдавнашното активизиране на военното сътрудничество между Сърбия и САЩ, предимно във военната база "Юг" край Буяновац.

Това потвърди и Александро Педраса, ръководител на Службата за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ (ODC), която координира взаимодействието на сръбската армия с Пентагона. Според него приоритет на военното сътрудничество между САЩ и Сърбия е развитието на база „Юг“ като „основен център за обучение на сръбската армия по стандартите на НАТО и обучение на сръбски специални сили за участие в мироопазващи операции“.

Любопитно е, че изявлението на руския посланик, което толкова разтърси Сърбия, последва само седмица след изказването на президента на Беларус Лукашенко относно политиката на официален Белград. „Сърбия би искала да седи на три стола – ЕС, САЩ и Русия, но вече няма да може“, предупреди беларуският лидер своите „приятели сърби“. В Сърбия тези думи бяха почти единодушно възприети като призив към Белград да застане на страната на Москва в сегашната геополитическа конфронтация, отправен от нея чрез нейния беларуски съюзник.

По думите на бившия сръбски посланик в Минск Сречко Джукич това е вероятно първият път, в който подобен сигнал се изпраща на Сърбия от изток и той е пределно ясен: "Белград може да разчита на Русия и Беларус, само ако застане на тяхна страна". Или казано другояче - ако Сърбия се нарича приятел на Русия и Беларус, то тя не трябва да има други приятели и трябва да върви с Москва и Минск докрай или да премине на другата страна.

Пред изданието Джукич посочва още, че „сръбските власти отдавна трябваше да разберат, че не могат да седят дълго време на три стола и сега водят политика на щраус като си заравят главите в пясъка, защото това няма да проработи нито с едната, нито с другата страна." Въпреки това, според Сречко Джукич, в близките месеци кардинални промени в политиката на Белград едва ли ще има - "поне докато столовете не започнат да се разместват".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com