Заев: България не изисква промяна на Конституцията ни и решението не е ново споразумение

1923
Заев: България не изисква промяна на Конституцията ни и решението не е ново споразумение
Снимка: БГНЕС

България не иска Северна Македония да промени конституцията си и решението не е чрез подписване на ново споразумение, заяви премиерът Зоран Заев.

Вече имаме договор и трябва да разрешим въпросите чрез съвместни комисии, каза още Заев в отговор на въпрос дали се обмисля ново споразумение между Северна Македония и България и дали София е поискала промяна в македонската конституция, предаде МИА.

Заев: Не искам да говоря за „план Б“ за европейска интеграция

Никога не сме разработвали „план Б“, защото това би означавало, че се отказваме от „план А“, заяви днес премиер...

„ Вече имаме договор. Това е Договорът за приятелство и добросъседство с България. Това споразумение решава исторически глави, което трябва да бъде част от нашето общо тържество, чрез което ще изградим приятелство, и това е част от нашата обща история. В договорът, който е подписан, подписан на македонски и български език, се говори за двата народа. Нашият македонски език и македонският народ са регистрирани в ООН и признати от целия свят, защото все още има дилема в позицията на приятелска България „ние признаваме реалността на съществуването на македонския език и македонския народ“.

Очаквам крачка напред и израз на голямо приятелство, каквото изпитва българския народ към македонския народ, това изпитва македонският народ към българския народ, очаквам ясно недвусмислено изявление, което да потвърди нашия македонски език и македонския народ. Нито има нужда, нито държавите признават идентичността, нито държавите са призовани да признават идентичността“, каза Заев.

Македонският премиер обяви, че разговорите на Съвместната комисия по исторически въпроси ще продължат и през следващия период, като ги насърчи да продължи с усилена динамика. Той подчерта, че правото и задължението на Съвместната комисия между Северна Македония и България да разрешава историческите глави и историческите личности се дължи на решимостта в споразумението двете държави да ги празнуват заедно.

Заев също така отбеляза, че за една година между София и Скопие има решения за пет исторически фигури, в три исторически периода и „това само по себе си е потвърждение, че продължаваме да решаваме въпроси, именно в духа на приятелство, сътрудничество и насърчаване на добросъседските отношения между двете страни“.

Заев: Работи се по проблема с България, скоро ще посетя София

По проблема с България се работи и скоро очаквам да посетя София – преди Берлинския процес, заяви премиерът на Северна Македония ...

Македонският премиер за пореден път изрази увереност, че през декември ще има междуправителствена конференция. „ Но ако не се случи, тогава трябва да се знае, че от нас е поискано нещо, за което нито можем да говорим, нито бихме искали да приемем“, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Блинкен пожела много здраве на гърците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com