Заев: Историците трябва да решат за Гоце Делчев, но България да ни подкрепи за ЕС

2383
Заев: Историците трябва да решат за Гоце Делчев, но България да ни подкрепи за ЕС
Снимка: БГНЕС

"Историята е много важна и за двете страни, но тя трябва да бъде отправна точка за изграждане на бъдещето. Самото споразумение и задължението, поето както от Северна Македония, така и от България, е и двете страни да намерят исторически периоди и личности през призмата на добросъседството. Тъй като беше постигнато споразумение за добросъседство и за пет исторически личности, вярвам, че ще постигнем споразумение и за Гоце Делчев. Важно е нито една от страните да не се опитва да си присвои нещо". Това заяви снощи македонският премиер Зоран Заев, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че е важно да се разграничи, че това е въпрос на Съвместната комисия, а не на политиката, съобщава МИА.

Заев: Гоце Делчев не може да ни раздели с България

Чрез отворен процес на сътрудничество показахме, че можем да преодолеем спорните въпроси от миналото и да се обединим около засиленото ...

"Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме", каза Заев в интервю за телевизия Канал 5.

Борисов е мой личен приятел и с всички споразумения през последните години ние само укрепваме това приятелство, каза Заев.

"Споразумението с България много ясно предвижда изграждане на единство, добросъседство и приятелство. Споразумението е двупосочна улица и двете страни имат задължения. Нашата стъпка беше приемането на обща история, стъпката на България бяха двата народа - македонския и българския и беше подписано на македонски и български език. Абсолютните проблеми с идентичността не бива да се поставят под съмнение от никоя европейска държава, правителство или политика. Това е въпрос за самоидентификация", каза Заев.

"Важно е, че България се ангажира чрез това споразумение да ни подкрепя в нашата европейска и евроатлантическа интеграция", подчерта Заев.

Интервю на Ивайло Дичев за Македония вбеси ВМРО

Проф. Ивайло Дичев да се извини публично за негови спорни твърдения за Македония, изказани в интервю пред македонска медия. Затова приз...

"Говорихме с Борисов за Берлинския процес, как да го организираме и как да мотивираме европейските лидери да дойдат при нас, защото решихме да го направим с физическо присъствие. Става въпрос за 10 ноември и тогава ще говорим за икономика", каза Заев.

Той посочи, че в телефонния разговор с Борисов са говорили и за преодоляване на здравната и икономическа криза, причинена от СOVID-19, и насърчаване на икономическото сътрудничество.

Заев повтори, че е необходима предпазливост и да му се даде шанс да се намерят решения. Той посочи, че през последните 30 години са ги научили, че така проблемите не се решават, а само се натрупват.

"Ето защо времето показа с Преспанското споразумение с Гърция и Споразумението с България, че политиците, които вземат смели решения за страната си не губят избори, гражданите знаят как да ги възнаградят", каза Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com