Заев потвърди за "Илинденска Македония", Гърция отхвърли името

4321
Заев потвърди за "Илинденска Македония", Гърция отхвърли името
Снимка: БГНЕС

„Република Илинденска Македония” е името, за което е възможен компромис с Гърция, обяви македонският премиер Зоран Заев след среща с македонския президент Георге Иванов.

Заев се е срещнал с него и с лидерите на партиите, за да ги информира за подробностите от разговорите си с гръцкия премиер Алексис Ципрас и за възможностите за пробив в спора за името на Македония.

Захариева: Илинден е важна част от общата история на България и Македония

Българският външен министър Захариева заяви, коментирайки слуховете, че „Република Илинденска Македония“ е вариант за решав...

Република Илинденска Македония е име, с което укрепваме основите на нашата република, а Илинден означава исторически континуитет на нашите стремежи, нашата държавност и нашата гордост, посочи Заев.

Чрез това възможно решение запазваме нашето достойнство и утвърждаваме нашата македонска идентичност, заяви още македонският премиер.

Днес обаче стана ясно, че Гърция отхвърля името Република Илинденска Македония, а кабинетът на премиера Алексис Ципрас иска име, съдържащо географско определение.

В изявлението от канцеларията на гръцкия премиер се посочва, че Атина приветства достигнатото от Скопие разбиране, че „решението за името не може да съществува без приемането на erga omnes име, т.е. за цялостна употреба“.

„Въпреки това, насърчаваме нашите съседи да продължим да работим заедно за намиране на взаимно приемливо решение с географско или времево определение, точно както предвижда пакетът от предложения, които представи специалният пратеник на ООН Матю Нимиц“, се казва още в изявлението от канцеларията на Ципрас.

В него отново е повторена гръцката позиция, че решението и всичко, свързано с премахването на иредентизма, трябва да бъдат гарантирани чрез конституционна промяна, предаде БГНЕС.

Повечето от гръцките опозиционни партии отхвърлиха името "Илинденската Македония", защото смятат, че не елиминира иредентизма.

"Това име е исторически и пряко свързано със стремежа за създаване на "македонска" нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море", се казва в съобщение на основната опозиционна партия "Нова Демокрация".

Официално Скопие не коментира варианта "Илинденска Македония"

Според появилите се данни в медиите наименованието „Република Илинденска Македония“ неофициално е най-новото предложение за...

В съобщението се допълва, че Илинден "потвърждава и засилва иредентизма на Скопие. Предложението дори е неприемливо и за обсъждане".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com