Заев: Правителството няма да преговаря за македонските идентичност и език

2219
Заев: Правителството няма да преговаря за македонските идентичност и език
Снимка: БГНЕС

Правителството нито е преговаряло, нито ще преговаря за македонската идентичност и македонския език. Универсално право на всички нации е да имат свой собствен език и своя национална идентичност, това е въпрос, който е ясно и недвусмислено фиксиран от международното право. Възгледите на нашия коалиционен партньор Любчо са си негови лични. Това заяви днес премиерът Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос да коментира вижданията на коалиционния партньор Любчо Георгиевски, чийто план за разрешаване на проблема с България, който той представи в социалните мрежи този уикенд, предизвика бурни реакции.

Той информира, че вчера е разговарял с Георгиевски, където е потвърдил, че това е негова лична позиция, и му е обяснил, че това не може да бъде позиция нито на правителството, нито на коалицията, а вижданията на правителството по този въпрос са ясни.

Джамбазки: Заев, от сръбското посолство ли не Ви дават да споменете българите в Македония?

"Зоран Заев, в публикуваната от Вас вчера смешка никъде не се вижда езика на мнозинството в Република Северна Македония. Защо така? Защ...

Никъде по света, дори у нас, не може да си легнете на 31 декември '43 г. като българи и да се събудите на 1 януари '44 г. като македонци. Това го няма никъде. Затова и Европа не влиза в дебатите за историята. Подписахме споразумение с България, в което приемаме обща история между двете нации. И това наистина е сериозна стъпка в духа на приятелството“, каза Заев.

Според министър-председателя, въпреки че България признава македонците и македонския език като реалност, тя иска да говори за миналото, но това, казва той, е доминиращ въпрос за историците и те ще намерят начини за приключване с частта от миналото, която България иска да се утвърди.

Той изрази надежда, че ще има промяна в намирането на решение след изборите в България.

„Вярвам, че ще се намери решение, не бих правил задълбочени коментари, защото сега в България има избори. След изборите, веднага след като правителството бъде сформирано в България, ще продължим с преговорите още по-съществено, защото искаме да намерим решение възможно най-скоро и да проведем първата междуправителствена конференция ", каза Заев, цитиран от БГНЕС.

Проблем в Скопие: Заев и Пендаровски разединени за "етническа принадлежност" в личните карти

Логично е понякога да имаме различни възгледи с президента по някои въпроси, въпреки че вярваме в едни и същи ценности. Добре е презид...

Председателят на ВМРО-Народната партия Любчо Георгиевски в събота в социалните мрежи обяви план за действие за излизане от, както той каза, „задънената улица в отношенията с България“. Той предлага Северна Македония да даде гаранции, че няма претенции към Източна Македония и няма да помага на македонското малцинство в България. Освен това българският парламент трябва да заяви в декларация, че терминът македонска нация и македонски език означава само нация и език, формирани след 1944 г. Освен това той се застъпва за промяна в стратегията на историческите комисии и накрая предлага на македонската страна да даде на концесия железопътната линия на българските железници с изчислена допълнителна печалба за нейното надграждане.

Вчера СДСМ се дистанцира от възгледите на Георгиевски, заявявайки, че партията остава на своите ясни и вече изложени виждания по този въпрос.

„Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но отново повтарям, че македонският език и македонската идентичност не са тема на разговор. Тази тема не е обсъждана, нито ще бъде обсъждана в бъдеще. Възгледите на г-н Георгиевски са негови лични възгледи, с които нямаме абсолютно никакви допирни точки“, каза Мария Георгиевска от СДСМ.

Още: Архиви с ясно доказателство, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие, който и да дойде на власт

Който и да дойде на власт след изборите, позицията на България по въпроса за евроинтеграцията на РС Македония няма да се промени. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com