Заев с тотална чистка в ръководството на партията си

2732
Заев с тотална чистка в ръководството на партията си
Снимка: БГНЕС

Македонският премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев освободи всички зам-председатели на партията - Фросина Ременски, Дамян Манчевски, Оливер Спасовски, Мухамед Зекири, Благой Бочварски и Петре Шилегов.

Това става само два дни след като Заев отстрани всички 78 областни лидери на СДСМ. Сред уволнените е и досегашният генерален секретар на СДСМ Александър Кирацовски. Двама от зам-председателите на партията имат водещи позиции в изпълнителната власт - Оливер Спасовски е министър на вътрешните работи, а Петре Шилегов е кмет на столицата Скопие, предаде БГНЕС.

С постовете си се разделят още и членовете на Изпълнителния комитет, тримата секретари и ръководителят на Форума за жени. Решенията бяха взети по време на заседание на Централния съвет на СДСМ. До момента е известно само името на новия генерален секретар на СДСМ Любчо Николовски, който до момента бе министър на земеделието.

Заев: България ни тласна към Европа, никога не сме били по-близки

Отношенията между Македония и България са приятелски, задълбочени и топли. Според мен, ние никога не сме имали по-добри взаимоотношения...

"Ще има смяна на министри, на зам.министри и други членове на кабинета. Ще има смяна на директори на държавни предприятия, на агенции, на държавни дружества. Ще има промяна навсякъде където няма резултати, навсякъде където имаше демонстрация на арогантност, липса на доблест, на демократичен капацитет и липса на успехи. Промените ще бъдат сериозни, така катто това се случи в партията, защото така трябва да бъде", подчерта Зоран Заев.Той отказа да съобщи колко министри ще бъдат сменени. "Няма да казвам цифра. До момента са сменени шестима министри - на културата, на правосъдието, на образованието и трима без ресор. Аз лично се доближавам до позицията за смяна на една трета от министрите...Ще има смяна на повече от трима министри", поясни македонският премиер.

На 24 май Заев съобщи, че възнамерява да смени поне 8 министри в ръководеното от него правителство. Според Зоран Заев "по време на президентскити избори избирателите са изпратили много ясно послание и те очакват промени".

През следващата седмица Зоран Заев очаква обратна информация за предстоящите промени от лидера на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети, който е коалиционен партньор в правителството. Подобна информация очаква и от лидерите на дугите формации - Алтеранативата на Африм Гаши, ДПА на Мендух Тачи, както и от всички останали участници в управлението. Той каза, че няма никакво намерение да подава оставка.

Според него положението в опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ е много по-лошо дори от времето когато тя се е ръководела от Никола Груевски. "ВМРО-ДПМНЕ трябва да следва нашият пример. Там всичко е за смяна. Аз лично работех с Груевски, но в момента положението там е много по-зле. От този отговор сами си направете изводите за какво става въпрос. Не е моя работа да се грижа за подобрението на опозицията, но мой дълг е да призова в държавата да има по-отговорна опозиция, защото това е единственият начин властта да бъде по-отговорна и по-изпълнителна", коментира Зоран Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com