Заев: Започва нова ера на сътрудничество в региона

1314
Заев: Започва нова ера на сътрудничество в региона
Снимка: БГНЕС

„Започва нова ера на сътрудничество в региона с конкретна програма за действие, която, убедени сме, ще бъде призната от Брюксел и Вашингтон“, заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев във встъпителното си обръщение на Регионалния икономически форум „Свързани Балкани“, проведен в Скопие.

На него присъстват представители на търговските камари в региона, бизнес общности и над 300 компании, както и представители на международни институции, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Албания Еди Рама.

Заев отговори на Румен Радев: Спазваме еднакво правата на всички

Република Северна Македония изпълнява критериите за членство в ЕС, продължава с европеизацията и спазва еднакво правата на всички гражд...

Подобно регионално сътрудничество може да допринесе сериозно за облекчаването на политическите отношения в региона, смята Заев.

Той засегна и ЕС, подчертавайки, че неговото неизпълнение на обещанията за откриване на първата междуправителствена конференция с Албания и Северна Македония е в разрез с европейската идея, в противоречие с интересите на самия ЕС и в противоречие с ангажимента на двете страни за членство в ЕС, които отговарят на всички критерии за това.

„Но нямаме търпение всички вътрешни проблеми на Европейския съюз да бъдат решени, за да продължим напред. Ние сме тук и когато Европейският съюз е готов, ние сме тук - вече готови, с вече осигурени съоръжения за нашите граждани и с вече разработени икономически инициативи“, каза Заев.

Премиерът повтори вече изразените ангажименти за т. н. „четири свободи“ - свобода на движение на хора, стоки, капитали и услуги.

Очаква се форумът да обяви новото име на регионалната инициатива, която досега неофициално се наричаше „мини Шенген“, и да подпише тристранни споразумения, които според съобщенията ще подобрят живота на гражданите и бизнес общността в Западните Балкани.

Заев: За нас няма друга алтернатива, освен ЕС

За нас няма друга алтернатива, освен бъдеще в ЕС, искаме да европеизираме нашите страни, Скопие, Прищина, Белград, Тирана, Подгорица и ...

Икономическият дебат ще бъде последван от церемония по подписването на два меморандума за разбирателство и междудържавно споразумение. Предвижда се подписване на Споразумение за сътрудничество за защита и спасяване при бедствия в Западните Балкани и Меморандум за разбирателство за улесняване на вноса, износа и движението на стоки в Западните Балкани, произтичащи от инициативата за напреднало регионално икономическо сътрудничество между Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Албания.

Меморандумът съдържа разпоредби за опростяване на формалностите, свързани с вноса, износа и движението/транзита на стоки, сътрудничеството на митническите и други компетентни органи, както и специални разпоредби относно безопасността на храните, ветеринарните и фитосанитарните въпроси и свободното движение на промишлени нехранителни продукти.

Със Споразумението за сътрудничество за защита и спасяване от бедствия в Западните Балкани договарящите се страни регулират рамката на условията за доброволна помощ в случай на бедствия: планиране и изпълнение на мерки за защита срещу природни бедствия и наводнения, земетресения, пожари, опазване на околната среда от замърсяване, корабни аварии, радиологични опасности, пандемии, както и промишлени и други бедствия, взаимно докладване на заплахи, събития и последици от бедствия, образование и обучение на обслужващ персонал, звена за защита и спасяване и други членове на спасителни екипи, обмен на научни материали и технически данни и други документи, свързани с опазването на бедствия и сътрудничеството при разработването и производството на спасително оборудване и помощ.

Споразумението също така предвижда задължението за докладване на заплахи, процедури за преминаване на границата за спасителни и помощни цели, защита и подкрепа на работата на спасителните екипи и отделни експерти, начин на обезщетение, начин на предоставяне на грижи и помощ на евакуирани лица и използване на средства за комуникация.

Третият меморандум, както е изяснено от правителството, е особено важен за движението на пазара на труда в региона и с него договарящите се страни изразяват волята си да улеснят движението на хора, за да осигурят по-лесен и по-свободен достъп до пазара на труда с цел премахване на разрешенията за работа и опростяване на процедурите, свързани с разрешението за временно пребиваване. Този меморандум има за цел да потвърди ангажимента за прилагане на законодателството на ЕС в областта на свободното движение на работници и подготовка за по-тясна интеграция в единния пазар на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com