Захариева: България подкрепя Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз

2002
Захариева: България подкрепя Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз
Снимка: БГНЕС

България подкрепя взимането на решение за началото на преговорния процес със Северна Македония и Албания още по време на Европейския Съвет през март 2020 година. Това стана ясно след среща на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров. Двамата се срещнаха в рамките на 56-ата Мюнхенска конференция по сигурността, съобщиха от пресцентъра на министерството.

“Ние правим всичко възможно, за да помагаме. България много пъти е водила разговори формални неформални с Франция, така че да се даде зелена светлина и за Република Северна Македония, и за Албания”, каза Захариева.

Македонският външен министър: Без договора с България щяхме да сме в тежко положение

Опозицията нагло и нечестно обърква гражданите. Отмяната на Преспанския договор с Гърция е невъзможно. Договорът с България е част от г...

Тази година България и Република Северна Македония председателстват заедно Берлинския процес – инициатива на германския канцлер Ангела Меркел. Целта му е да стимулира сътрудничеството и развитието на добросъседските отношения в региона на Западните Балкани. България разглежда Берлинския процес като инструмент, допринасящ за запазването на динамиката на европейска  интеграция на страните от Западните Балкани и естествено продължение на достиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

“Много добър пример за региона е две държави да съпредседателстват Берлинския процес. Искам да поздравя екипите и от двете министерства, които се сработват доста добре. Срещата на външните министри за подготовката на срещата на лидерите ще бъде в Скопие през март. Срещата на лидерите ще бъде в София през ноември. Приоритетите - свързаност, транспортна и между хората, помирение чрез образование, млади хората и зелената сделка, тоест околна среда”, заяви Захариева.

Двамата министри обсъдиха и предстоящото присъединяване на Република Северна Македония към НАТО. Скопие ратифицира Протокола за присъединяването към НАТО на 11 февруари. България бе една от първите държави, които ратифицираха Протокола. Това е пореден израз на последователната ни подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония.

Относно търговските връзки между София и Скопие министър Захариева подчерта, че постигнатите до момента резултати остават далеч от възможностите и потенциала, които нашите страни имат.

Захариева: ЕС трябва да се ангажира със страните от Западните Балкани

Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, за да стимулира тяхната евро-атлантическа ин...

„Трябва да се работи по-активно по изграждане на стратегическата инфраструктура между Република България и Република Северна Македония“, подчерта министър Захариева. Наш основен приоритет е реализирането на всички компоненти от Коридор № 8, включително железопътна връзка, скоростен път, енергийна свързаност и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com