Започват тържествата по случай 1000 г. Охридска архиепископия

2179
Започват тържествата по случай 1000 г. Охридска архиепископия
Снимка: iStock/Guliver

В Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия. Отбелязването на юбилея е под патронажа на президента Георге Иванов.  В него ще участва главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия архиепископ Стефан, премиерът Зоран Заев, учени и много дейци на културата, предава БГНЕС.

За събитието са поканени българските президент и премиер Румен Радев и Бойко Борисов. Архиепископ Стефан отправи покана и към БПЦ, но с решение от 14 май Светият Синод реши да не изпраща свои представители. Срещу отказа гласуваха петима митрополити, включително и председателят на комисията за установяване на каноничния статут на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Киприан.

Гърция: САЩ не ни притискат за името на Македония

Американската администрация не ни натиска, а просто се интересува от решението на спора за името, включително и от трудните въпроси п...

Пред Светия Синод в София на два пъти се проведоха протести с искане за свикване на извънредно заседание на Синода, на което да се преразгледа решението от 14-ти. Председателят на комисията за установяване на фактите относно общото ни минало проф. Ангел Димитров също определи като погрешно решението на Синода.

Охридската архиепископия е създадена след падането на България под византийска власт през 1018 г. с указ на император Василий II. Охридската архиепископия съществува едновременно заедно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две отделни автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е понижена в архиепископия със седалище в Охрид.

Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи.

Охридската архиепископия съществува до 1767 г., когато е закрита по настояване на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е присъединен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е извършено със султанско ирадие.

Скопие държи на "Република Илинденска Македония"

На предстоящите преговори между външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзияс и Никола Димитров в четвъртък и петък в Ню Йорк С...

Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен дори от епископската катедра, която придобива още в ранните векове на християнството. Според българския историк и специалист по историята на Охридската архиепископия Иван Снегаров /роден в Охрид, бел.ред./ това е направено с цел да не остане и помен от архиепископията.

Основните празненства по повод 1000 г. от създаването на Охридската архиепископия ще са в базиликата Света София в Охрид.

Този храм е построен върху основите на митрополитска катедрала от VI век към края на ІХ век след приемането на християнството като официална религия на България и покръстването на българския народ по времето на княз Борис I. Тя е основно преустроена в последното десетилетие на Х век за коронацията на Самуил през 997 г. като патриаршеска катедрала във вид на куполна базилика. След изместването на столицата на България в Охрид, по времето на цар Самуил в края на X - началото на XI век, църквата е седалищен катедрален храм на Българската патриаршия, както и на наследилата я след 1018 година Охридската архиепископия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com