Засега ЕС не започва преговори за членство със Северна Македония и Албания

2315
Засега ЕС не започва преговори за членство със Северна Македония и Албания
Снимка: iStock

Първият ден от срещата на върха в ЕС завърши без решение дали да бъде дадена дата за старт на преговори със Северна Македония и Албания за влизане в Съюза, предаде БГНЕС.

Въпросът за началото на преговорите беше един от ключовите въпроси във външнополитическия блок, първоначално се планираше лидерите да координират изявлението, ако не с решение, то поне с обяснение за по-нататъшни стъпки.

"След резултатите от преговорите беше прието изявление за Турция, но текстът на заключенията за разширяване не беше договорен", заяви дипломатически източник.

"Утре ще продължим да го обсъждаме. Не съм сигурен, че това е възможно, но се надявам, че може да се постигне споразумение", каза финландският премиер Анти Рине.

По-рано източник в една от националните делегации заяви, че лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел не са успели да убедят Франция, която се противопостави на започването на преговори за присъединяване към организацията с Албания и Северна Македония. Редица държави предложиха възможността да започнат преговори на този етап само със Северна Македония, отлагайки въпроса с Албания, но той не намери подкрепата на мнозинството.

Европейското бъдеще на Македония е все по-несигурно

Лидерите на Европейския съюз не могат да постигнат окончателно решение дали да започнат преговори с Македония. Въпросът със сигурност щ...

Пред Нова телевизия собственикът на БГНЕС Любчо Нешков посочи, че Еманюел Макрон е бил скоро в Сърбия и е казал, че страната е главен партньор на Франция на Балканите - на Александър Вучич, част от управлението на Слободан Милошевич. Слушах го много внимателно след Европейския съвет - той каза, че всичко е изпълнено, но трябвало ЕС да преосмисли правилата за приемане на нови членове - кой прави така, попита възмутено Нешков. Той предупреди, че ВМРО-ДПМНЕ вече се готви за улични протести, както и че Али Ахмети не иска правителството на Зоран Заев да направи преброяване на населението в Северна Македония, за да не лъсне, че албанците са по-малко от 20% - затова и Ахмети също искал управлението на Заев да падне.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев написа следното в личния си профил във Facebook, като го гарнира с видео: "Никой не може да ни попречи да продължим по пътя, по който вървим - растеж на доходите, пътят към борба с корупцията, борбата с бедността и замърсяването, пътят към социалната защита на уязвимите, пътят към изграждането на институции, които да подкрепят всеки гражданин. Уважаеми граждани, ние ставаме член на НАТО, което беше нашата стратегическа цел от независимостта. Ясно е, че Балканите са се променили и са станали източник на стабилност. ЕС знае това добре и трябва да приеме, че Балканите също са европейски. Оставаме ангажирани и работим усилено, за да докажем къде сме".

Албания и Северна Македония имат статут на кандидати за ЕС. Преди това Европейската комисия препоръча започване на преговори с тях. Но през 2018 година, а след това и през юни 2019 година, Министерският съвет на ЕС отложи приемането на окончателното решение. През юни страните от ЕС се съгласиха да вземат решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания "не по-късно от октомври 2019 година".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com