Здравословни и образователни проблеми тормозят доста гърци

1065
Здравословни и образователни проблеми тормозят доста гърци
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Всеки месец, когато му свършва лекарството за дишане, Дионисис Асимакопулос се отправя към най-невероятната аптека в Атина. На фона на изоставените стадиони, останали от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., социалната аптека на Хелиникон с доброволци раздава безплатни лекарства на стотици засегнати от бедност пациенти, спасявайки някои от тях до смърт, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

"Съпругата ми и аз сме безработни повече от две години. Нуждаем се от около 150 евро за лекарства всеки месец", казва Асимакопулос, който е бивш пекар.

Гърция подава молба за предсрочно погасяване на кредити

Гърция планира тази седмица да подаде молба до Европейския стабилизационен механизъм (ЕМС), с която да поиска съгласието на спасителния...

Създадена в разгара на кризата през 2011 г., аптеката работи с дарени лекарства и консумативи. Около 40 000 души са дарили лекарства, много от тях идват от чужбина, казва дежурният фармацевт Димитис Палакас.

Друг пациент, чакащ на опашката, е Ахилеас Пападопулос, пенсиониран тенор. Неговата пенсия от 700 евро не е достатъчна за покриване на антибиотиците, за които е дошъл.

След почти десетилетие на съкращения, наложени в Гърция, за да се предотврати националния фалит, общественото образование и здравеопазването бяха сред най-тежко засегнатите сектори, тъй като страната загуби една четвърт от националното си производство. На фона на обширни съкращения, намаляване на заплатите и увеличаване на данъците, много от хората не можаха да запазят осигурителните си вноски и бяха изключени от държавната здравна подкрепа.

"Само 11% от гърците могат да си позволят частна застраховка, която да осигурява пълно здравно осигуряване", казва Григорис Сарафианос, ръководител на асоциацията на частните гръцки здравни клиники.

DW: Китай иска да разцепи ЕС, инвестирайки в страни като България и Гърция

Европа след САЩ реши да се противопостави на икономическата „игра на една врата“ на Китай и на експанзията на китайския мод...

Според националната статистическа служба гърците са платили 34,3 процента от медицинските си разходи от собствения си джоб през 2016 година.

Кризата разкри "огромен държавен недостиг", казва Петрос Ботеас, член на здравния екип на Хелиникон, който обслужва над 500 пациента всеки месец. "Има по-малко лекари и болничен персонал. Парите за лекарства са спрени. Има дълъг списък с чакащи за преглед при лекар ... имахме пациент с рак, на когото беше назначена среща след три месеца", каза той пред АФП.

За да се избегне дългото чакане - особено при спешни случаи - много от болните са принудени да търсят частно здравеопазване, независимо от цената. В момента в страната има над 120 частни клиники.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com