"Златна зора" планирала да нападне гръцкия парламент

2424
"Златна зора" планирала да нападне гръцкия парламент

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис заяви, че щурмовите отряди на крайнодясната партия „Златна зора“ са готвили нападение срещу парламента и с това са свързани опитите за нахлуване на демонстрантите по време на обсъжданията на вота на недоверие към правителството, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии. Вуцис заяви това късно вечерта в събота след края на гласуването.

Партия „Златна зора“ се определя като неонацистка в Гърция. В петък депутатът Константинос Барбарусис по време на обсъждане на въпроса за недоверието към правителството от парламентарната трибуна призова гръцката армия да извърши военен преврат и да арестува ръководството на страната – президента, премиера и министъра на отбраната, за да не подпишат споразумението за името на Македония. Ръководството на партията незабавно го изключи от редиците си. Прокуратурата е повдигнала наказателно дело срещу него, но той все още не е открит. В събота край парламента се проведе митинг и няколко десетки души се опитаха да достигнат до парламента, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ.

Захариева в Скопие: За България името "Република Северна Македония" е приемливо

Единственото, което искаме, е да бъдем заедно в Европейския съюз. Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева, която посет...

„Според източници в парламента, за плана за нападението атака на партията става ясно миналия четвъртък, и поради това ръководство не се опита да отложи дебата по вота на недоверие към полунощ. Според източниците са планирани инциденти с участие на щурмовите отряди и през трите дни на дебати в парламента“, съобщава гръцката медия АМНА.

Според събеседващите му, ако парламентът не реагира бързо на безпрецедентната реч на заместника, тогава може би ще има повече инциденти.

Същите източници съобщават, че планът на крайнодесните е включвал и публикуването на мобилни телефони на депутати, които са получили много анонимни обаждания в последния ден. Телефони са били публикувани, по-специално, във вестник „Макела“, чийто журналист беше арестуван за призив да стреля на президента, министър-председателя и министъра на външните работи заради споразумението за името, предаде Фокус.

„Парламентарните източници не изключват възможността за влошаване на напрежението в нашата страна, както и в БЮРМ в близко бъдеще“, пише атинската информационна агенция АМНА.

Заев и Ципрас - двама лидери, които заслужават Нобелова награда за мир

Двамата лидери, които заслужават Нобеловата награда за мир, не се срещнаха тази седмица в Сингапур. Вместо това те ще се срещнат в неде...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com