Зоран Заев и Еди Рама: ЕС се провали със Западните Балкани

3479
Зоран Заев и Еди Рама: ЕС се провали със Западните Балкани
Снимка: Стопкадър, Facebook

Тук сме заедно с моя приятел, колега, другар и брат Еди Рама. Днес Европа има проблем. Голямата визионерска идея за обединена Европа днес има проблем. И този проблем е самият Европейски съюз. Той не успя да намери начин за успешната интеграция на Западните Балкани. Но ние не сме сами, и няма да бъдем сами нито изолирани. С нас са Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина. Ние сме Европа, без значение дали Европейският съюз ще успее да вдигне блокадите или не. 

Това каза Зоран Заев на съвместна пресконференция с премиера на Албания Еди Рама по време на икономическия форум в Скопие.

„Ние сме твърде малки, за да живеем изолирани един от друг, твърде малки, за да търсим сами бъдещето за децата си, но можем да го направим заедно. Ние не сме тези, които се провалиха, те се провалиха. Те имат своите причини и разбирам, че това е техният дом и ние искаме да влезем в тази къща", каза албанският премиер Еди Рама.

Албанският премиер нарече журналистите прасета и престъпници

Премиерът на Албания Еди Рама се изказа остро срещу журналисти, които се опитаха да му зададат въпроси относно скандала с „Ндранг...

"Ние сме европейци без ЕС, не сме ЕС, но все пак сме Европа. Единственият проблем е, че те все още биха могли да кажат „обичаме те, искаме да си вътре, но има някои неща, които първо трябва да решим. Вашите помещения, стаите ви още не са готови", каза още Рама.

Според него след разрешаване на спора с Гърция и подписване на Преспанското споразумение, всеки има право да се чувства разочарован от блокадата, този път идваща от България. Неспособността да се вземе решение за започване на преговори с Македония и Албания е провал на ЕС, смята Рама.

Заев и Рама бяха единодушни, че регионалното сътрудничество е важно за напредъка на региона. Още по-тясното сближаване на народите е първостепенна задача, каза Заев.

"Европейските ценности са общи за всички държави - и за членките на ЕС, и за останалите", каза още македонският премиер. "Гласът на България да не одобри преговорната рамка, срещу единодушното становище на всички останали 26 страни членки не е в духа на добросъстедските отношения", посочи той. "Европейските интеграции не трябва да се превръщат в заложник на двустранните искания. Преговорите с Европейския съюз не трябва да се превръщат в преговори с България", подчерта Заев.

Заев: Всеки разговор за бъдещето на Европа без Западните Балкани е безсмислен

Западните Балкани са изтощени от исторически недоразумения и затова ние като съвременни политици трябва да гледаме напред и да търсим р...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com