Димитър Пенев погледна към МВР и къде беше полицията, за да предотврати расизъм

6733
Димитър Пенев погледна към МВР и къде беше полицията, за да предотврати расизъм
Снимка: БГНЕС

Много неприятно – така най-големият ни футболен треньор за XX век Димитър Пенев определи чувствата си след расисткия скандал на мача България - Англия. "Ще чакаме, дай Боже, да се разминем, но ние, българите, все казваме "да се разминем, ще се поправим следващия път", коментира още големият футболен треньор и предупреди, че трябва да има отношение за превенция, а не да се коментира при свършен факт.

Същевременно Пенев изрази несъгласие с подхода да се налагат големи глоби на клубовете заради феновете – той пак поиска превенция и напомни, че не клубовете и футболните клубове участват в охраната на спортни мероприятия.

Освен от Евро 2020 ни изхвърлят и от Мондиал 2022?

Организацията за борба с расизма в Европа е поискала официално от УЕФА България да бъде изхвърлена от квалификациите за европейското пъ...

"Не бих могъл да кажа, не мога да си обясня защо тези хора продължават да са на стадиона, след като всички ги знаят кои са", каза и експертът по спортно право Борис Колев.

Пред БНТ Димитър Пенев реално не се ангажира да даде прогноза какво ще се случи след оставката на Борислав Михайлов, но напомни, че отдавна на Михайлов му се иска оставката. И добави, че при такъв случай оставката е нещо редно. Пенев така и не даде прогноза кой ще е наследник на БФС.

Правната страна на ситуацията с футбола ни

Припомняме, че днес (18 октомври) предстои Изпълком на БФС, който да обсъди оставката на Михайлов. Ясно е, че Йордан Лечков не може да поеме временно ръководството на БФС, защото е кандидат за кмет, а Атанас Фурнаджиев се солидализира с оставката на Михайлов. Така, реално, само Михаил Касабов може да стане и.д. президент на БФС.

Има фаворит за нов президент на БФС

Вече има ясен фаворит за нов президент на БФС и не става дума за временен вариант, а за постоянно назначение. Според Sportlive, цитирай...

Срок за свикване на конгрес няма, потвърди Борис Колев, специалист по спортно право, който уточни, че има само минимален срок – един месец, но не и максимален. И предупреди – оставката на Борислав Михайлов може да се разглежда само на конгрес, но добави, че Михайлов е потвърдил оставката и де факто е вън от БФС.

На въпрос стигна ли се до държавна намеса при оставката на Михайлов, Колев цитира чл. 9 от устава на УЕФА, където били изброени четири хипотези какво е намеса в делата на национална футболна централа. Тази, която ни вълнува, е да няма значителна намеса при гласуването за президент, в случая има само призив за оставка, посочи специалистът. Според него, ФИФА и УЕФА изобщо нямали да гледат нещата и от тази гледна точка – държавна намеса.

Колев каза и, че може да бъдем изключени от сегашните квалификации, след като вече сме имали наказание по темата - частично затваряне на сектор "Б". Със сигурност евентуално такова решение може да бъде обжалвано, подчерта експертът.

"Въпросът е в отношението, в желанието и решимостта да се приемат и изпълняват конкретни мерки", убеден е Колев, който обаче призна, че е трудно да се промени манталитетът на хората. Той даде пример какво може да помогне - големи български футболисти да бъдат ангажирани в кампании, но добави, че не може само с това да се изчисти расисткото поведение по трибуните.

Фенският расизъм - всеки говори с намеци и се оправдава

Не мога да кажа дали целта на расисткия скандал беше да бъде свален Борислав Михайлов, но като че ли беше така. Това заяви бившият собс...

Какво се случи що се отнася до наказателната отговорност за расисткия скандал в мача с Англия - научете в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Георги Иванов се срещна с президента на УЕФА Александър Чеферин

Десподов спаси ПАОК от резил, но титлата е "мисия невъзможна"

Дерменджиев: Да не си кривим душата, искаме дубъл (ВИДЕО)

Лудогорец разби Хебър и гледа смело към финала за Купата на България (ВИДЕО)

Ботев Пловдив урежда нов защитник за реванша с ЦСКА за Купата

Левски с поредна крачка към взимането на „Герена“ на концесия

Началникът на специалните части: Нямам съмнение кой ще спечели Вечното дерби, все пак ние сме ЦСКА

Защитник на Лудогорец е №1 в Европа

Иван Иванов започна работа като треньор в ЦСКА 1948

ЦСКА вдигна Каранга за дербито с Левски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com