Левски хвърля милиони с лека ръка, а после проси от феновете

28168
Левски хвърля милиони с лека ръка, а после проси от феновете
Снимка: levski.bg

Интересни неща се случват в Левски в последно време. Клубът е във финансова кома от две години, което обаче явно не пречи да се хвърлят милиони за всякакви дивотии. Наравно с това постоянно ни се обяснява, че „сините“ са пред угрозата да фалират и трябва да се помага. Ха сега, да си зададем въпроса: „Ако всеки един от нас е пред фалит и спешно му трябват пари, би ли отишъл да си купи часовник за 1000 лева или телефон за два бона?“. Отговорът от чисто човешки план е лесен – не. Не такава е ситуацията на „Герена“ обаче.

След бягството на Васил Божков в Дубай Левски на практика остана без финансова подкрепа, но с доста сериозни дългове. Те бяха на стойност около 30 милиона лева. Тогава всички изтръпнаха, тъй като клубът бе застрашен от фалит. Последваха кампании, дарения, молби към спонсори, които успяха донякъде да закрепят отбора и той да продължи съществуването си. Изведнъж начело на Левски, като мажоритарен собственик, застана легендата Наско Сираков. Именно той взе акциите от Божков. А те се разнасяха из София, като долнопробна стока. Абе, срамна работа. Както и да е.

С Наско дойдоха и надеждите на феновете за по-добро бъдеще. Клубът имаше стабилен спонсор, който да вкарва нелоши пари в касата, а за капак се върна и любимецът на феновете Станимир Стоилов. Мъри наистина преобрази отбора. Левски започна да играе хубав футбол, да побеждава, феновете се върнаха на „Герена“ и почти всеки мач трибуните са пълни, спечелена беше Купата на България, и то в мач срещу ЦСКА. Идилия. Да, ама не.

Наско Сираков

В последната година на всяка пресконференция, която дават Сираков, Стоилов или изпълнителният директор на клуба Иво Ивков, слушаме едно и също: „Положението е много тежко, трябва да спасим клуба от фалит“. И постоянно „сините“ се обръщат към своите фенове. А те, завалиите, помагат с каквото могат. Лишават себе си и семействата си от определени глезотийки, за да може любимият им клуб да съществува. И го направиха - събраха над 6 милиона, ако не се лъжа.

Но, явно Левски е бездънна яма, защото се оказа, че за една година, въпреки подкрепата от феновете, генералния спонсор и по-малки такива, дълговете са скочили на 38 милиона лева. Или поне такава сума се тиражираше около евентуалното придобиване на „сините“ от компанията на милиардера Драган Шолак, за което слушаме от доста време, но то така и не е факт. Ами, ако не стане?

И тук става още по-неразбираемо. Когато си на дъното, просиш от феновете си, дълговете се увеличават, вместо да намаляват, ти хвърляш милиони с лека ръка. Доста нелогично. Лагерът в Дубай тази зима струва над 700 хиляди лева. Защо се направи там, а не в Турция например, където сигурно щеше да е два пъти по-евтино. Левски получи няколко авансови плащания от генералния си спонсор на стойност 860 000 лв., за да може да се разплати с футболисти и служители, тъй като няма приходи от мачове по време на паузата. Преди дни бяха преведени още 83 хиляди за „неотложни плащания“. Предполагаме, че те са за отменените контроли със Спартак Москва и Урал, за които руснаците искат неустойка.

Хосе Кордоба

Сега идва и черешката на тортата. Левски е отказал оферта на стойност 2 милиона евро за Хосе Кордоба от Брьондби. Това обяви самият Наско Сираков. Предложение за трансфер е имало и за Андриан Краев, но за по-малко пари. То обаче също е отхвърлено. Причината била, че „сините“ искали да надграждат, а нямало как да стане, ако се продават най-добрите играчи. Поне това ни обясни Мъри Стоилов. Разбирам логиката на специалиста, но не и когато работиш в отбор, заплашен от фалит. Лудогорец, например, може да си позволи да не продава. Играе постоянно в Европа, всяка година е шампион, а има и гърба на Кирил Домусчиев. Но, Левски на какво отгоре не продава? Кое ще надгражда? Ще се бори с Лудогорец и ЦСКА за титлата? Ще играе в Лига Европа срещу Барселона? Не. Основната цел пред ръководството е да спаси клуба дори и пет години да се размотава в средата на таблицата. Затова и когато има такива сериозни оферти е най-разумно шефовете да се възползват, а не да ги отказват с лека ръка, да харчат милиони за лагери и тем подобни, а накрая пак да искат от феновете да помагат.

Защото и привържениците виждат какво се случва. Не си мислете, че те не искат Левски да е силен, да печели, да играе в Европа. Но са наясно, че ако „сините“ фалират това няма как да се случи. Затова отделят от залъка си, за да може този отбор да го има. А пък Сираков им харчи парите за лагери, за чужденци, а същевременно не продава. Дали не е по-разумно отборът да направи няколко сериозни трансфера, да събере пари, да започне да връща дълговете си и да диша по-леко? Това няма да навреди на имиджа. Феновете ще продължат да пълнят „Герена“ дори и на терена да са юноши на клуба, а не Кордоба, Рикардиньо, Роналдо и Уелтън. Те просто искат Левски да съществува, но по начина, по който  "сините" харчат и отказват пари, а пък после просят средства от привържениците, това няма как да стане. Но, нека г-н Сираков мисли по тези въпроси, защото най-накрая той ще трябва да отговаря пред тези, които го боготворят - феновете.

Автор: Бойко Димитров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Грозен скандал на детски мач: Треньори налагат колега след последния сигнал (ВИДЕО)

Георги Иванов – Гонзо избра кой да го замени като технически директор в БФС

Испански гранд опитва да пререди опашката за бижуто на Лудогорец

Клубове от чужбина следят вратаря на Левски, готвят оферти за него през лятото

Защитник на ЦСКА ще завърши сезона без нито един мач

"Дано не ни попречат": Венци Стефанов не се притеснява от Левски, а от друго

Сашо Димитров: Малко ни остава да се класираме на европейско, Илиан Илиев е голяма личност (ВИДЕО)

Двама от Левски аут за дербитата със Славия, Лудогорец и ЦСКА

Левски договори български национал, акостира на „Герена“ като свободен агент?

В Деня на шегата: Вписват новия Изпълком на БФС на 1 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ