С петимата от Румъния Ботев ще стане много силен отбор

8939
С петимата от Румъния Ботев ще стане много силен отбор
Снимка: Официален сайт на Ботев

Повечето са играли в топсъстави на високо ниво, естествено, че пристигат в България за пари

Румънският журналист Виктор Врънчяну от "Газета спортурилор" коментира пред "7 дни спорт" качествата на петте нови попълнения на Ботев (Пд), които бях привлечени от северната ни съседка. Actualno.com публикува анализа без съкращения и редакторска намеса:

Ботев взима нов играч, не е от Румъния

Ботев (Пд) проявява интерес към титулярния вратар на Любимец през есента Радослав Рашков, пише "Меридиан мач". 26-годишният страж може ...

Повечето футболисти, които Ботев (Пд) трансферира от Румъния са топиграчи, с големи качества. Вероятно в България е доста трудно да бъдат купени играчи с висока класа от отбори, които са преки конкуренти в първенството. Тези отбори намират Ботев за сериозна заплаха за титлата и едва ли биха продали звездите си на тях, затова е по-лесно да се купуват добри футболисти от чужбина.

Новите футболисти, които идват в Ботев (Пд) от Румъния, играеха за два от най-добрите местни отбори. Петролул, чийто цветове защитаваха Александру Бенга, Феребори Доре и Юнес Хамза, е в пряка битка със Стяуа (Букурещ) и Астра за участие в Шампионската лига догодина. Динамо, откъдето идват Серджан Лучин и Александру Куртеан, дори в момента да няма сили да се бори за титлата, е един от двата най-велики отбора от Румъния заедно със Стяуа. Тези двама играчи бяха част от Динамо още във времето, когато отборът се бореше за титлата и купата в Румъния, и участваше в евротурнирите. Те са свикнали да играят на високо ниво и под напрежение.

Със сигурност Хамза, Лучин и Куртеан бързо ще докажат, че са добра инвестиция. Времето ще покаже дали другите двама играчи са си стрували парите, похарчени за тях. Но определено хамза, Лчин и Куртеан биха се адаптирали много бързо в Ботев. Те дълго време са играли в много добри отбори. Опитът им, както и личните им качества определено ще ги направят важна част от проекта в Пловдив.

Играчите от румънското първенство избраха да играят за Ботев (Пд) най-вече заради значително по-добрите финансови условия, предложени им от българския отбор. На второ място условията в самия град, инфраструктурата и добрата тренировъчна база. Трето, Пловдив иска да участва в евротурнирите, което е доста съблазнително за футболисти с големи амбиции.

Разбира се, че всеки в Румъния знае кои са новите играчи на Ботев (Пд). Те играха в големи отбори, като Динамо и Петролул, и са добре познати на футболните фенове. Не мога да ги нарека звезди поради простата причина, че когато Адриан Муту беше представен като нов играч на Петролул, на стадиона го чакаха 8000 души. Ето той например определено е звезда. Все пак имайки предвид качествата на Лучин, Куртеан и Хамза, те със сигурност ще помогнат на Ботев да се добере до участие в Лига Европа. Те са влизали в много тежки битки и са опитвали вкуса на победата. Особено Хамза, който играеше в Лига Европа до плейофите този сезон. Доре е с малко по-съмнителни качества и е интересно дали ще покаже по-добро представяне за Ботев, отколкото за Петролул. Бенга е млад, интересен играч, който има още време да се развива, затова е добра инвестиция в бъдещето на клуба.

Новият Ботев не успя да победи Заглембе

Ботев (Пловдив) не успя да победи полския Заглембе (Любин) и завърши 0:0 в третата си контрола от зимната подготовка играна в Паралимни...

Отборите, откъдето идват новите играчи на Ботев, в момента не са във финансова криза. Петролул получава стабилна субсидия от местната власт. За пример, през миналия сезон след доброто представяне на отбора, бонусът, който общината в Плоещ му даде, беше в размер на 3 милиона евро. Динамо смени собственика си преди около година и половина. Когато новият бос Юнут Негоица пое клуба, завари абсолютна финансова бъркотия. Негоица плати всички дългове на клуба и го направи финансово стабилен. Всичко обаче си има цена - без големи заплати, без големи трансфери. Той държи в клуба да се гради около млади талантливи играчи с ниски заплати от сорта на 2500 евро. Лучин например имаше сериозен проблем с това, тъй като заплатата му беше 12 000 евро на месец. Това е и причината да го пуснат да си тръгне.

Всички в Румъния бяха изненадани, когато разбраха към кои играчи има интерес Ботев. Опитни и качествени футболисти, което значи, че отборът може да изпълни сериозни условия, за да си ги позволи. В Румъния се говори, че Ботев (Пд) гради отбор не само за вътрешното първенство, но и боеспособен тим за Европа. Станимир стоилов явно има всички предпоставки, за да накара машината да заработи. Самият той е опитен треньро, който е водил и националния отбор на България за кратко, е коментарът тук. Стилът му като треньор изисква добър контрол и задържане на топката, както и агресивност в атака. Новите му попълнения със сигурност ще паснат на стратегията му.

Като треньор Стоилов е бил шампион на България и вероятно знае какво е нужно, за да го направи отново. Международният му опит също би му свършил добра работа.

Грешно е да се смята, че за играчи от Румъния е крачка назад, да преминават в български отбори. Напоследък българското първенство доста вдигна нивото и също като рубънското е дост аоспорвано. Още повече че условията в Ботев са дори по-добри от тези в Румъния, така че определено за тези играчи това е крачка в правилната посока.

Единственият проблем, който играчите може да изпитат, е това, че са далеч от дома. Хамза очевидно няма такива притеснения, ако погледнем какво правеше в Петролул. Сериозен проблем може да бъде и езиковата бариера и комуникацията с останалите футболисти в отбора. Хамза тъкмо понаучи малко румънски, а сега ще трябва да започва всичко отначало.

Гаф на Кривия праща Енрике в Левски

Левски е напът да получи неочакван подарък, съобщава "7 дни спорт". "Сините" ще вземат под наем левия бранител на Ботев (Пд) Артур Енри...

От играчите, които идват в Ботев (Пд), единствено Хамза беше замесен в инцидент. Край румънското Черноморие, в курорта Мамая, той влезе в конфликт с гардовете на кмета на Констанца Раду Мазаре. Двамата имаха словесен конфликт, заради което играчът беше ударен по окото от един от телохранителите. Тогава Петролул взе страната на футболиста. Важно е да отбележим, че това е частен случай, Хамза не се е въвличал в други инциденти, а излиза, че може би не е имал никаква вина и в този. Затова нито един от играчите не може да бъде определен като проблемен.

В заключение Ботев (Пд) взе някои от най-добрите, опитни и талантливи играчи от румънското първенство. С тях определено е длъжен да се бори за постигането на целта си - участие в Лига Европа. Бенга един ден ще бъде много добър играч, но съм доста резервиран относно Доре. Дано да греша.

 

ВИКТУР ВРЪНЧЯНУ, "ГАЗЕТА СПОРТУРИЛОР",

Ботев заминава с 27 за Кипър

С група от 27 футболисти ще замине отборът на Ботев за втория си подготвителен лагер в Кипър. "Жълто-черните" заминават утре с полет в ...

специално за вестник "7 дни спорт"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com