АЕЦ "Козлодуй" търси консултант за строежа на 7-ми блок

33350
АЕЦ "Козлодуй" търси консултант за строежа на 7-ми блок
Снимка: БГНЕС

Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) обяви конкурс с пряко договаряне за консултант на нов блок в АЕЦ "Козлодуй". Това става ясно от обява, публикувана на сайта на дружеството, като стойността на поръчката не е обявена.

Избраната фирма ще прави пътна карта на проекта, която да покаже как той трябва да се развие и как може да се осигури международно финансиране за него До момента ядрената ни централа е финансирала предпроектни проучвания за новия блок с 18 млн. лева чрез дъщерното си дружество "АЕЦ Козлодуй - нови мощности". Нееднократно обаче от ръководството на АЕЦ са уверявали, че няма да финансират изграждането му, а ще се търсят външни инвеститори, съобщава в "Труд", предаде БГНЕС.

За строителство на един или два нови блока в АЕЦ "Козлодуй" се заговори в края на март 2012 г., когато България спря проекта "Белене". Първоначалната идея беше реакторите, изработени за втората атомна, да се пренасочат към първата ни централа. Като основни предимства на проекта от кабинета "Борисов" посочваха готовата инфраструктура.

И до ден днешен обаче Министерският съвет не е взел решение дали да изгражда нови мощности в "Козлодуй", или да не го прави. По плана на ГЕРБ решение трябваше да се вземе до края на 2013 г.

За целта от АЕЦ "Козлодуй" избраха три фирми, които да направят техническо проучване на проекта, оценка за въздействие върху околната среда и да бъде избрана площадка. Общата стойност на трите конкурса е 6 млн. лева, а изпълнители са американската "Уестингхаус", българската "Риск инженеринг" и консорциумът "Дикон - Аксиона".

В резултат от проектите до момента е изготвен доклад за въздействието върху околната среда, който е одобрен от Министерството на околната среда и водите.

Изборът на площадка на блока пък е сведен до две възможности - едната е да бъде изграден до трети и четвърти блок, а другата - до пети и шести. Доклад от дейността на "Уестингхаус" не беше оповестен публично. Компанията имаше за задача да направи технико-кономически анализ на проекта. Знае се само, че дружеството разглежда възможността дали да не бъдат изградени нови два блока, вместо един.

Като дъщерно дружество на АЕЦ "Козлодуй" и като компания, която все още не работи, "АЕЦ "Козлодуй" - нови мощности" не е възложител по Закона за обществените поръчки и изхарчените по проекта пари не се обявяват публично, с изключение на тези, които се прехвърлят от компанията майка към него.

От своя страна БЕХ също не е възложител по Закона за обществените поръчки според тълкувание на Агенцията по обществени поръчки. Според последния финансов отчет на компанията до момента тя е раздала на свързаните с нея дружества над 1,1 млрд. лева заеми.

Парите са събрани от дивиденти на печелившите в групата компании, включително АЕЦ "Козлодуй", и се разпределят към губещите дружества. БЕХ също така се занимава с предоставянето на консултантски услуги, като от тази дейност през първите девет месеца на годината е събрал 14 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика