Археологически музей "Скаптопара" - мит или реалност?

11571
Археологически музей "Скаптопара" - мит или реалност?
Снимка: БГНЕС

Миналата година Благоевград беше арена на протести, след като активисти и археолози се обединиха против решението древното селище "Скаптопара" да не бъде запазено в античния си вид, а да бъде преместено, за да не се нарушава трасето на магистрала "Струма". Почти година по-късно, общинската администрация в Благоевград организира кръгла маса, за да се обсъдят идеята за създаването на археологически музей. 

В началото на април, 2018 година, археолози работеха усилено по разкопките. Тогава още преобладаваше идеята, че заради голямата археологическа стойност на обекта, трасето ще бъде променено. Открито беше, че древното римско селището датира от 3-ти век. Разкопките бяха открити край благоевградското село Покровник, по трасето от ЛОТ 3.1. на АМ "Струма". Селището е помещавало множество сгради, сред които баня, грам, погребални камери и други. В края на август, окончателно стана ясно, че разкопките ще бъдат преместени, и по-точно два от обектите - раннохристиянска църква и римска гробница, за да премине магистралата. Според експерти от Специализирания експертен съвет за недвижими културни ценности към Министерството на културата, селището не било античното селище "Скаптопара", а голям римски вилен комплекс. 

Решиха съдбата на разкопките край Благоевград, строителството на магистралата продължава

"Две трети от разкопките по трасето на АМ "Струма" край Благоевград остават на място, 1/3 от тях ще бъдат преместени на 20-на метра, пр...

Отговорът на министерството възмути благоевградчани, които започнаха редица пешеходни шествия, както и мълчаливи шествия до " Скаптопара ". Въпреки това, решението остана окончателно.

Според зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова, която говори пред радио "Фокус", идеята за археологически музей, която е обща на общински инициативен комитет и на Регионалния исторически музей, би възлязла на 10млн. лева. Сумата била необходима както за отбивка от магистралата към комплекса, така и за проучвания на нови 120 дка, за които се предполагало, че също са с голяма археологическа стойност. 

Срещата, която общината организира, представи редица световни, и български примери, за музеи на открито, които са изключително успешни. Представители на туристически фирми в града пък коментират, че изграждането на обекта би могло да привлече много голям брой туристи за областта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград