Банско бележи ръст в туризма

2366
Банско бележи ръст в туризма

Оборотите, приходите и заетостта в сектор „Туризъм" през 2014 г. далеч изпреварват тези преди кризата от 2008/2009 година. Това сочи анализ на икономическия профил на община Банско, изготвен от Института за пазарна икономика. Докато през 2008-2009 г. леглата в местата за настаняване са около 7 хиляди, то през последните три години (2013-2015 г.) те постепенно се увеличават до 16 хиляди. Увеличението им е паралелно със стабилното нарастване на броя на реализираните нощувки. Приходите от нощувки също нарастват от 16,3 млн. лв. през 2008 г. до 28-29 млн. лв. в периода 2013-2015 г.

Над 60% от икономиката на общината е концентрирана в този отрасъл, което наред с по-ниските нива на безработица води до заключението, че тя вече е преодоляла негативните последици от световната икономическа криза. Допълнително положително влияние оказва позицията на Банско сред 10-те общини, в които общинската администрация е успяла да усвои най-много европейски средства от оперативните програми на ЕС в съотношение с броя на местното население.

Започва Джаз фестивалът в Банско

За 19-а поредна година в Банско започва най-големият летен джаз фестивал в България. Тазгодишното издание ще продължи от 6 до 13 август...

Другите икономическите сектори, значими за развитието на Банско, са мебелното производство и селското стопанство. Общината има силни позиции в животновъдството и производството на картофи. На фона на постепенно променящата се среда, която доскоро силно фаворизираше зърнените култури, перспективите за развитието на тези сектори и особено на отглеждането на говеда е изключително добро, предаде Стандарт нюз.

„Институтът за пазарна икономика бе натоварен от нас да ни изготви икономически анализ. С негова помощ искахме да видим къде са ни силните и слабите страни, какви са перспективите и предизвикателствата пред Банско. Безспорен е фактът, че туризмът е най-важният сектор за икономиката на нашата община. През последните години ние се наложихме като водеща дестинация за зимен туризъм в България и на Балканите. Бързото развитие привлича все повече туристи, но налага и необходимостта от устойчиво планиране", коментира кметът Георги Икономов.

За да се преодолее „ножицата" между летния и зимния сезон, се залага на развитие на летните фестивални формати, което вече дава своя положителен резултат. Активно се рекламира курортът по разнообразни начини – директна реклама, участие в туристически борси, организиране на атрактивни събития. „Ше продължим да се стремим да защитаваме успешни проекти за привличане на средства от европейските фондове. Ще търсим също начини за насърчаване на местния бизнес и в частност традиционната за Банско мебелна индустрия чрез засилване на връзката й с професионалното образование и с туризма като потребител на крайния продукт. В земеделието фокусът естествено попада върху животновъдството и земеделието", твърди градоначалникът.

Нарастващият поток от туристи в общината обуславя добри перспективи за развитието на малки преработвателни цехове в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Производството на месни и млечни продукти могат да посрещнат търсенето, да захранват местната туристическа индустрия и по този начин да оформят пълен цикъл от производител до краен потребител. Със засилването на дела им в местната икономика ще нарасне делът на целогодишната заетост, ще се създадат по-добри условия за задържане на младите хора и запазването на жизнеността на общината, допълва Икономов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград