Благоевград празнува Деня на франкофонията

5015
Благоевград празнува Деня на франкофонията
Снимка: Община Благоевград

Последните пет години се превърнаха в ключови за френската култура в България, след започването на традиционното културно събитие „Франкофоли” в Благоевград. Именно затова, на днешната дата, 20-март – Международен ден на франкофолията областния град също празнува.

Идеята за културното събитие, включващо музикален фестивал, който се провежда в рамките на няколко дни се реализира за първи път през 2015 година в толкова голям мащаб. Кметът на Благоевград - д-р Атанас Камбитов съобщава новината за провеждането на фестивала, и броенни дни след това, интересът неимуверно се разраства. На събитието, провело се тогава в средата на септември, на специално изградена сцена, взимат участие звезди от високия ранг на Патрисиа Каас, Патрик Брюел, Боб Синклер и други. Дни преди концеритите градът буквално е наводнен от резервации в хотелите и къщите за гости в района, заради високия интерес от български и чужди граждани, дошли да видят културното събитие.

Интересът е толкова голям, че буквално няма места за отсядане никъде и феновете трябва да наемат стаи в хотели в съседните градове.  След това фестивалът става традиция, която се провежда и до днес.

В същност, поглеждайки в историята, 2015г. не е първото издание на фестивала. Той се провежда в три издания в Благоевград от 1991 до 1993г., непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993г. Тогава на сцената излизат звезди като Селин Дион и Шарл Анавур.

Какво в същност е обаче Франкофонията и защо има международен ден?

Празникът може да бъде определен като ден на френската култура и езика, както и световните френски ценности, превърнали се в последствие и в световни, за мир, демокрация, права на човека и други. Денят се отбелязва в 77 страни, като 56 от тях са членки на Международната организация за Франкофонията. Самият фестивал "Франкофоли" се провежда ежегодно в град Ла Рошел, Франция, където всяка година привлича туристи от целия свят.

Специално по случай празника на френската култура и ценности, кметът на Благоевград Камбитов излезе с официално съобщение до своите съграждани, публикувано в профила му в социалната мрежа:  Фактът, че през 2017 година Благоевград влезе в 100-те франкофонски обекта е достатъчно красноречив за отличните взаимоотношения между България и Франция. Радвам се, че през последните години успяхме да пренесем разнообразието на френската култура, музика, изкуство на територията на Благоевград. Честит празник, франкофони! Бъдете здрави и смели в реализирането на нови проекти!", написа той.

Тазгодишното издание на фестивала в Благоевград ще се проведе на 21 и 22 юни, на специално построената за това сцена в града. Сред изпълнителите, които се очакват на сцената са американската звезда LP, румънската група група Morandi и френската електро-суинг банда Караван Палас.

Другата изненада от фестивала е присъствието на френската звезда Кенджи Жирак - който стана световно популярен с песента си "Andalouse". Входът на фестивала е свободен, като тази година в Благоевград се надяват да привлекат още повече посетители от миналата година, когато броят им беше 25 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград