Иновативно: За първи път у нас в Община Благоевград гражданите сами си избират кметски наместници

2923
Иновативно: За първи път у нас в Община Благоевград гражданите сами си избират кметски наместници
Снимка: БГНЕС

В шест села в Благоевградско кметските наместници ще бъдат избрани чрез анкета. Анкетирането ще се проведе на 14 ноември, заедно с изборите за Народно събрание и президент. Ще бъдат поставени урни на места, в близост до определените СИК.

До този момент нито една община у нас не е разрешила на кметските наместници да се избират от местните жители. Иновативното решение на кмета на Благоевград Илко Стоянов бе посрещнато с радост от малките населени места в Община Благоевград. Така кметските наместници там ще бъдат избирани с анкета от местните жители, вместо да бъдат назначавани както досега.

Масова смяна на кметски наместници в Благоевградско

Новият кмет на Благоевград Илко Стоянов ще направи смяна на кметските си наместници в селата Бучино, Зелен Дол, Селище, Лисия, Мощанец ...

"Чрез тези анкети хората ще препоръчат кой искат да бъде избран за кметски наместник, а това, което аз съм поел като морално обещание в малките населени места е, че ще изпълня тяхната воля. Ще има представител на администрацията, ще прилича на избори, но ще бъде под формата на допитване и анкета, за да разберем кой е предпочитаното лице за кметски наместник", каза за "Югозапад Днес" Стоянов и бе категоричен, че ще назначи за кметски наместник този, когото хората сами са си избрали.

"Една от причините малките населени места у нас да пустеят е, че обикновено им се назначава кметски наместник от общинския кмет. Досега винаги са ни спускали кметове, приближени до управлението в Общината. Те не могат да разберат нашите проблеми в селото. С решението на Илко Стоянов ще можем сами да си изберем кой да ни управлява", каза пред репортер на вестника пенсионираната учителка от село Зелен Дол Роза Иванова.

Решението на Илко Стоянов не противоречи на Изборния кодекс. Така на 14-и ноември за първи път жителите от малките села с население от 300 до 500 души ще направят сами избора си за кметски наместник. "Смятам, че принципите на гражданското общество изискват точно такъв диалог между хората и местната власт. Това е тяхно право, но и отговорност", подчерта кметът Илко Стоянов.

Кандидатите за кметски наместници трябва да подадат писмено намерение в свободен текст в „Деловодство“ на Общинска администрация – Благоевград, в срок до 07.11.2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com