Ясно е кой ще прави новото трасе на АМ "Струма" при Кресненското дефиле

9653
Ясно е кой ще прави новото трасе на АМ "Струма" при Кресненското дефиле
Снимка: МРРБ

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) избра кой ще прави трасето на АМ "Струма" при Кресненското дефиле. Офертите бяха три, като печеливша се оказва средната като стойност.

Изпълнител ще е ДЗЗД "АПП Лот 3.2.1", в което влизат "Грома Холд" ЕООД, "Европейски пътища" АД, "Водно строителство - Благоевград" АД, "Пътпроект" ЕООД и "Вахостав-СК". Договорът е за 599 999 903.90 лв. с ДДС.

Интересен факт е, че "Грома Холд" е едноличен собственик на капитала на "Агромах Продакшън". Марката "Агромах" в пътното строителство се асоциира с Методи Бачев, чието име нашумя, когато преди 3 години обиди премиера Бойко Борисов на сексуална основа - припомнете си как в този материал!

Друго сериозно име в обединението е словашката компания "Вахостав-СК". Към днешна дата компанията изгражда част от Румънската магистралата "Трансилвания" от Тимишоара до Унгарската граница с обща бюджетна стойност 2,2 млрд евро. В същото време работи по изграждането на най-дългия тунел в Словакия в партньорство с италианския гигант "Салини Импреджио". Тунелът "Вишньове" е с дължина от 7520м и е на стойност над 710 милиона евро. Очаква се тунелът да бъде завършен през 2023 г. Най-високия виадукт в Словакия с височина от 77м е също дело на компанията.

В лот 3.2.1, който ще се изпълнява от ДЗЗД "АПП Лот 3.2.1", е участъкът от км 375-ти до 389-ти км и прилежащите пътни връзки. В него ще бъдат построени 3 тунела - "Симитли" (211 метра), "Ракитна" (1 135 метра) и "Стара Кресна" (1 052 метра). Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т.н. Ще бъдат изградени 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, както и 3 надлеза и подлеза. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез 3 пътни възела:

1. Пътен възел "Полето" при 379-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, както и включване в автомагистралата в посока София.

Започна изграждането на най-дългия пътен тунел у нас - "Железница"

Започна строителството на тунел "Железница" от автомагистрала "Струма", както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. С...

2. Пътен възел "Мечкул" при 384-ти км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, както и включване в автомагистралата в посока София.

3. Пътен възел "Стара Кресна" при км 387-ми км, който ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, както и включване в автомагистралата в посока София.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Проектът за изграждане на участъка от АМ "Струма" през Кресненското дефиле се планира да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура". Дали обаче ще има европари - съмнението е голямо, защото ЕК не е съгласна с проекта точно през Кресненското дефиле - вижте защо в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград