Кметът на Благоевград: Ще се явя на избори, ако ВАС се съобрази с КС

2350
Кметът на Благоевград: Ще се явя на избори, ако ВАС се съобрази с КС
Снимка: Личен архив

"Не, това (бел.ред. - решението на Конституционния съд) не означава автоматични избори. Трябва да се възобнови делото във ВАС и ако ВАС се съобразят с мотивите на Конституционния съд, тогава." "Всъщност, Конституционния съд потвърждава нашата защитна теза във всички дела във ВАС. Потвърждава това, че няма краен срок за завършване на процедурата (бел.ред. - по прекратяване на участие във фирми след встъпване в длъжността кмет)". Това беше първият коментар на кмета на Благоевград Румен Томов след като стана ясно решението на Конституционния съд. 

А той се произнесе с решение по конституционно дело № 5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Кметът на Благоевград Румен Томов окончателно се раздели с поста си, ще трябва пак да има избори

Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело № 5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върхов...

Решението е прието единодушно, съобщиха от съда.

Делото засяга местния вот в Благоевград и случая с кмета Румен Томов. Според Закона за местното самоуправление, кметовете не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да участват в търговски дружества. В случай, че не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговската дейност в едномесечен срок от полагане на клетвата, пълномощията им се прекратяват, е посочено в разпоредбата, по която се произнесе КС.

Тази разпоредба стана повод в началото на декември миналата година до Общинската избирателна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предишния кмет на общината Атанас Камбитов (бел.ред. - който сега е в партията на Цветан Цветанов) срещу новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения срок своя фирма от Търговския регистър. Самият Румен Томов обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време.

Със свое решение ОИК отказа да прекрати пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред Административния съд в Благоевград от четири партии и коалиции, участвали на местния вот през 2019 г. Последваха обжалвания пред ВАС, както и искане до Конституционния съд.

Румен Томов отговори на ГЕРБ: Общината е на всички граждани, омръзна ми от хората, съсипали Благоевград

Любопитен скандал тече в Благоевград около протеста. Оказа се, че демонстранти съхраняват протестен инвентар в сградата на общината, ко...

По думите на градоначалника на Благоевград - това да се закриват фирми в рамките на месец след встъпване в длъжност е "погрешно наложена практика" наложена "във времето от определени хора". "А КС казва, че срокът е 1 месец да се предприемат действия и да има ясно изразена воля за прекратяване на тези взаимоотношения", обясни решението на съда той.

Според Румен Томов това питане до КС не е опит за протакане на нещата. По-скоро целта му била да установи точни правила по казуси като неговия.

Той подозира, че умишлено е вкаран в ситуацията, която продължава повече от година. Не отправи директни обвинения кой може да е направил това, но подозира адвоката си. Томов остави съмнението, че той е забавил приключването на неработещите фирми.

Томов обяви, че е в кондиция и при всички положения ще се явя на нови избори. "Тази борба не беше безсмислена. Това е борба за демокрацията на България", категоричен е той.

Административният съд в Благоевград: Кметът Румен Томов е нарушил закона

Административният съд в Благоевград е категоричен, че кметът Румен Томов е нарушил закона като не е заличил едноличната си фирма и не е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com