Кочериново заплашва с блокада на магистрала "Струма" заради липсата на вода

3437
Кочериново заплашва с блокада на магистрала "Струма" заради липсата на вода
Снимка: БГНЕС

Втори ден в община Кочериново продължават протестите срещу липсата на питейна вода от месец насам.

Днес Общинският съвет проведе на открито редовната си сесия, единодушно бе гласувано обръщение до МРРБ, областния управител, депутатите от областта и омбудсмана, в което недоволните заплашват с блокади на Е-79 и АМ „Струма”.

Заседанието, водено от председателя на ОбС Калин Везенков, се проведе край пътя Кочериново - Рила - Рилски манастир, при отбивката за с. Стоб. На сесията освен общинските съветници, присъстваха и жители на общинския център и съставните села. Тук бе и кметът на общината Иван Минков.

Сесията се проведе при засилено полицейско присъствие, но до ексцесии не се стигна. Присъстващите се отказаха от идеята да пресичат серийно пътя Кочериново - Рила - Рилски манастир.

„И малкото вода, която течеше в най-ниските точки - селата Стоб и Пороминово, от вчера е спряна, явно заради гражданското неподчинение вчера. Дойдохме тук, за да проведем сесията, за да видят хората за какво става въпрос”, каза пред БГНЕС кметът на с. Крумово Илинка Маринова. Според нея е срамота от 1 август до днес да няма вода.

„Който не вярва, да дойде и поживее само една седмица, как се гледат деца и старци в горещините без вода, някой трябва да ни отговори къде всъщност отива подаваната от яз. „Калин” предостатъчно количество вода”, допълни Маринова.

След изчерпване точките от дневния ред на продължилата над 2 часа сесия на открито бе взето решение за провеждане на извънредна сесия за 5 септември за безводието, както и единодушно гласувано от съветниците обръщение до МРРБ, депутатите от X-и МИР, Областния управител, директора на "Кюстендилска вода" и омбудсмана, в която ги канят на извънредната сесия. Ако до сесията проблемът с водоснабдяването на общината не се реши, ще се пристъпи към блокиране на пътя за манастира, главен път Е-79 и автомагистрала "Струма".

В община Кочериново питейната вода не достига от близо месец, тя бе пусната вчера сутринта преди обявения граждански протест. След провеждането му обаче тя бе спряна окончателно. От днес вода нямат не само селата оттатък р. Струма, но и тези в близост до Кочериново, като например Бараково и Пороминово.

Всички бяха категорични, че окончателното спиране на питейната вода е наказателна мярка от страна на „Кюстендилска вода” заради изразената вчера гражданска позиция с блокирането на пътя за Рилския манастир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com