Нов завод в Гоце Делчев раздвижва икономиката в Югозападна Българи

24549
Нов завод в Гоце Делчев раздвижва икономиката в Югозападна Българи
Снимка: Община Гоце Делчев

С добра новина осъмна Югозападна България в почивните дни, след като стана ясно, че бизнесмени от Шанхай са посетили Гоце Делчев с целта да отварят на нов завод. Идеята била да се изгради производствено предприятие, което да прави пластмасови гранули от преработена твърда и мека отпадъчна пластмаса, която се генерира от разделното събиране на отпадъци.

Бизнесмените се срещнаха с кмета на града Владимир Москов и след това посетиха фирмата "Пиринпласт", където преговаряли за евентуално партньорство.

Заводът щял да работи с най-нови технологии, които щяло да доведе до назначаването на 150 души на работа, което е истински плюс за Югозапада. Готовата продукция ще бъде предназначена както за България, така и за износ в Западна Европа и Китай.

Добрата новина обаче трудно ще успокои хората в района, които от доста време са притеснени от липсата на работа и постоянните съкращения.

През месец август тази година, смятаният доскоро за лидер в бизнеса на Благоевград "Благоевград БТ", или т.нар. "цигарена фабрика", освободи 100 души. В края на миналата година пък, точно преди Коледа, почти 200 човека са приели да напуснат срещу обезщетение от 4 брутни работни.

В момента в предприятието работят около 140 души.

Отново миналата година, Юли Манойлов, председател на тютюневата секция към КТ "Подкрепа", припомни, че според договора "Булгартабак" не може да закрие предприятие до 2021 г., само може да затвори за ремонт или реконтрукция за 12 месеца. В противен случай може да дължи неустойка.

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пък беше обвиняван от опозиционери в общинския съвет, че не е изпълнил предизборните си обещания, а именно отварянето на 1500 нови работни места. Камбитов обаче заяви, че в Благоевград няма стратегически инвеститор. Той бил провел много разговори с бъдещи такива, но всички твърдели, че в града няма работна ръка. Все пак, градоначалникът се похвали, че е осигурил терен на кол център, който наел на работа повече от 200 души.

В Благоевград, също като в Гоце Делчев, близостта до София и масовата емиграция почти са обезлюдили града. Работа трудно се намира, а заплатата, според данни на НСИ, е най-ниска в цялата страна. Градът беше задминат дори от Видин, считан години наред за най-бедната точка в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com