Община Благоевград финансира с 60 000 лв Драматичен театър "Никола Вапцаров"

3765
Община Благоевград финансира с 60 000 лв Драматичен театър "Никола Вапцаров"
Снимка: община Благоевград

По време на днешната сесия на общинския съвет в Благоевград една от най-добрите новини за местната култура беше новината, че Драматичен театър "Никола Вапцаров" ще получи финансиране от общината в размер на 60 000 лв. Предложението е на кмета на града д-р Атанас Камбитов и бе одобрен от съветниците.  Средствата са предвидени в Бюджет 2019 на Община Благоевград и ще бъдат насочени за подготовка на Репертоарна програма по повод 100-годишни юбилеен творчески сезон на културната институция.

Преди месец, в интервю за Actualno.com, директорът на театъра Маргарита Мачева сподели, че благоевградчани продължават да имат голям интерес към културната институция:

"Можем да се похвалим със значителен ръст на публика. Това е факт, който ни радва, но и поставя още по-голяма отговорност върху нас – стремим се да правим качествени спектакли и публиката ни да бъде доволна, че се среща с високо изкуство. Категорично мога да кажа, че „благоевградчнаните“ ходят на театър", каза тя. Това е и един от поводите общината да "подпомогне" финансово театъра.

На сесията стана и ясно, че Благоевград започва нов проект с община Драма (Гърция). Той е с име "„LYSIS – Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда“.

„Изключително ми е приятно, че сте наши гости, винаги сте добре дошли в Благоевград. Сигурен съм, че този съвместен проект е първата стъпка от едно успешно партньорство за в бъдеще. Да тръгнем със сума от близо 800 000 евро е показателно, дай Боже да реализираме проекти за 80 млн. евро. Знам, че можем и сме го доказали. Зад тези цифри стои нашата работа и постигнатите резултати са в полза на нашите градове и жителите в тях“, каза д-р Камбитов.

Кметът на Драма Кристолулос Мамсакос също не скри възхитата си от Благоевград и го нарече "организиран и подреден".

Проектът е финансиран с Договор за субсидия по Програмата за трансгранично сътрудничество. Главните цели на проекта са подобряване качеството на живот на гражданите и опазване на околната среда и по-конкретно да представи и да популяризира значението на новите интелигентни технологии в управлението на градските водни ресурси.

В същото време, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности в Благоевград Христина Шопова откри "Великденска работилница". Инициативата се провежда традиционно в града и е насочена към изработването на великденски аксесоари, направени от деца и ученици.

"Няма по-хубаво от детския смях и глъч и аз много се радвам, че успяхме тази година да организираме Великденската работилница във фоайето на Община Благоевград. Благодаря на всички,които се включиха! Благодаря на всички деца, че са толкова прекрасни и с такова желание се включват във всички инициативи на Община Благоевград. Благодаря и на родителите, за това че ги подкрепят и стимулират децата да развиват своите интереси", каза Шопова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com