Общинският дълг на Благоевград е намален с половин милион лева за два месеца

1601
Общинският дълг на Благоевград е намален с половин милион лева за два месеца
Снимка: Личен архив във Фейсбук

След пресконференция на кмета на Благоевград Илко Стоянов стана ясно, че само за два месеца той и екипът му са успели да намалят общинския дълг с близо половин милион лева. Заради тежки управленски грешки на предишното ръководство обаче, новият кмет ще трябва да се справи със задължения от близо 19 милиона лева. Вижте финансовото положение на Община Благоевград в момента, пише Югозапад Днес.

На отчетна пресконференция на кметът Илко Стоянов и екипът му в Благоевград стана ясно, че положението на Общината изобщо не е розово- общинарите ще трябва да се справят с дълг от 19 милиона лева и множество просрочени задължения. Сред тях са непогасени кредити към банки, парите за еднократна помощ за новородени, задължения към НАП и др. Началникът на отдел "Финанси" Борис Механджийски заяви, че от 2011-а година насам Общината влачи задължения към РИОСВ.

Благоевград няма да затваря бизнеси и да налага вечерен час засега

"Нямам планове да затварям бизнеси и да налагам вечерни часове към този момент. Спазваме стриктно мерките от Министерството на здравеоп...

Заради отказа на предишния кмет Румен Томов да подпише договор за депото за отпадъци край Бучино пък има шанс общинската фирма "Биострой" да фалира. Припомняме, че Томов се занаити да подпише договор и новото депо за депониране на отпадъци стоеше затворено повече от година и половина, докато боклуците се извозваха до Костинброд всеки ден, поради което Общината натрупала сериозни суми за транспортиране на боклука. Така дългът към РИОСВ набъбна до 4 милиона лева, а общинската фирма "Биострой" има натрупани задължения от 1,2 милиона лева. Близо 50% от месечните разходи на Общината отиват за дейностите на общинската фирма. По времето на Томов, бе изтеглен и банков кредит от 5 милиона лева, но въпреки това тоталният хаос в сметките може да доведе до сериозни последици като надзор от Министерството на финансите.

„Тези пари тежат още от времето на Томов, той много пъти обясняваше за тях, но проблемът е, че само даваше пресконференции, без да се предлага решение на този въпрос", каза за Югозапад Днес кметът Стоянов и заяви, че в момента се обмисля създаването на инвестиционна програма и дългосрочно рефинансиране на кредитите, за да може Общината да излезе на чисто.

Хубавата новина е, че екипът на новият кмет е успял да стопи близо половин милион лева от общинският дълг за два месеца. Финансистите на кабинета "Стоянов" са категорични, че бездействието на предишното ръководство ще бъде преодоляно с конкретни действия. Инвестиционната програма на Община Благоевград ще бъде актуална още в началото на другия месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com