Пенсионерите от Благоевград: За политиците е най-добре нас да ни няма

1446
Пенсионерите от Благоевград: За политиците е най-добре нас да ни няма
Снимка: БГНЕС

80 пенсионери от Благоевград протестираха днес пред Областната управа с искане за по-високи пенсии. Водачите на протеста прочетоха декларация с три искания, предаде БГНЕС.

„Учех учениците на добродетели - не лъжете, не крадете, но явно съм сбъркала, трябвало е да ги уча на друго - да лъжат, да крадат, да са нагли”, каза бившата учителка Веска Кокалкова, която има 38 г. стаж и едва наскоро пенсията въпреки „всичките екстри” достигнала 300 лева. Тя каза, че тук, за да разкаже за бедното съществуване на българския пенсионер.

Борисов потвърди - 50 млн. лв. отиват за най-бедните пенсионери

По 40 лв. ще получат за Коледа пенсионерите с пенсии до 321 лв. 50 млн. лв. ще даде правителството за коледни надбавки на пенсионерите....

„Ние едва кретаме, а политиците казват: „Няма пари”. „Но ние знаем, че в бюджета има излишък от 2.4 милиарда лева. Само за увеличение на техните заплати ли ще отидат тези пари?”, попита Кокалкова.

Според нея българския пенсионер умира от глад и обикаля от магазин на магазин и от аптека на аптека, за да купи нещо с 20 стотинки по-евтино.

„А зад гърба на всеки политик са закачени портретите на Левски, Ботев, Паисий. А Васил Левски в своето тефтерче е водел сметка на народните пари, дадени за храна, оръжие, работил е безвъзмездно за народа. А за нашите управници е по-добре ние да си отидем”, завърши Кокалкова.

Протестиращите определиха 40-те лева коледни надбавки като подигравка и прах в очите. Пред събралите се пред областната управа организаторите прочетоха протестна декларация, адресирана до Народното събрание.

Коледни добавки - само за пенсионерите до линията на бедност

Властта обсъжда предложението коледни добавки да получат пенсионерите с изплащан размер на пенсиите до месец декември до 321 лв. включи...

Точка първа от нея гласеше: „Актуализиране и преизчисляване на пенсиите за осигурителния доход за 2013 г., искаме това да се случи и за 2016 година, но знаем че това няма как да стане при така сформираното правителство”. Второто искане от протестната декларация до държавните органи е за гласуване на закон за възрастните хора. В третата точка протестиращите поискаха преизчисляване процента на вдовишките пенсии до поне 35 на сто при 26.4 % в момента, което според тях е „съвсем реална и постижима цел”.

„Протестираме за по-достоен живот, настояваме чрез вас г-н Михайлов тази декларация да влезе в Народното събрание, и разгледана в най-скоро време, за да влезе в „Бюджет 2018 г.”, завършва декларацията.

След като декларацията бе внесена и заведена в архива, протестиращите размислиха и поискаха да я връчат лично на областния управител Бисер Михайлов. След като охраната им каза, че той има приемен ден и няма как да слезе, те влязоха във фоайето. Поискаха да се качат при областния, но бяха спрени от охраната и трима полицаи.

След препирни и раздор между организаторите и протестиращите, към 11:45 ч. те се разотидоха и заканиха следващия четвъртък да дойдат с тояги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com