Пирин и Банско делят София на две на 11 януари

5744
Пирин и Банско делят София на две на 11 януари
Снимка: БГНЕС

Протест и контрапротест за съдбата на Национален парк "Пирин" и Банско ще се състои на 11 януари в София, когато официално се открива българското председателство на Съвета на ЕС.

Екозащитниците излизат отново на улицата. Недоволството им е заради решението на правителството от края на миналата година, позволяващо "потенциално осъществима дейност" по отношение на "строителство, ремонт и реконструкция" в две зони на Национален парк "Пирин" (зоната за опазване на горските екосистеми и отдих плюс зоната за туризъм /глава III, т. 17, подточка 10, таблица 32 от Плана за управление на парка/). С друго решение на правителството от същото заседание (28.12.2017 г.) на практика се даде зелена светлина на строителство на втори кабинков лифт в "Пирин".

Концесионерът на Банско: Хората на протеста не бяха много, няма да строим писти

Хората на протеста вчера не бяха много. Има хора, които са се заклели да пречат на всеки един проект, който се случва в България, срещу...

Eколозите от "Зелените" и Коалиция "За да остане природа в България" се обявяват срещу решението на Министерски съвет за промените в Плана за устройството на парк "Пирин" и настояват за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Протестиращите се събират в 18:30 ч. на паметника на Патриарх Евтимий в столицата. Шествието им ще тръгне в 19:00 ч. покрай спортното министерство и ще завърши при мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк, каза за Actualno.com Борислав Сандов от "Зелените".

Контрапротестът, организиран от Сдружение „Бъдеще за община Банско“, е в подкрепа на зимните спортове и е под наслов „Аз искам да карам ски в България“, съобщиха преди минути от сдружението.

Протестиращите се обявяват и "за" изграждането на втория кабинков лифт.

Протести в цялата страна срещу строителството в национален парк "Пирин"

В 10 града в България ще се проведат протести срещу разрешението да се строи в националния парк "Пирин". Граждани и неправителствени ор...

Подкрепящите решението на Министерски съвет се събират в 18:30 ч. в началото на бул. "Витоша" откъм НДК. Шествието ще премине през бул. "Дондуков", ще завие надясно по "Раковска" и ще спре на площад "Александър Невски". Там е предвиден и концерт на певицата Десислава Добрева, уточниха пред Actualno.com от пресцентъра на Община Банско.

В същото време от Сдружение „Бъдеще за община Банско“ казват, че през цялото време DJ Sprite ще се грижи за доброто настроение на участниците в шествието, в компанията на световния шампион по бийтбокс Skiller&Atesh и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers.

"Озвучаването ще се осъществи с уникален парти джип хамър. Около 19:00 ч. се очаква шествието да достигне крайната си цел - площад "Александър Невски", където ще започне концертът. За добрия дух на феновете на ските и сноуборда ще се погрижат Елица Тодорова, братя Пищолски и Тита, заедно с Skiller&Atesh, DJ Sprite и брейкденсърите от Pachoville Crew и Sofia City Breakers", дават още подробности организаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com