Познато от екозащитниците за Банско - международен доклад показва опасността за Пирин

2921
Познато от екозащитниците за Банско - международен доклад показва опасността за Пирин
Снимка: БГНЕС

Искането за втори лифт в Банско е само параван за разширяване на ски зоната в най-известния ни курорт. Това за пореден път заявиха от "За да остане природа в България".

Природозащитниците посочват, че желанието е да бъдат обединени ски зоната в Банско, която да бъде разширена с новия устройствен план за Национален парк "Пирин", заедно с "планираната, но никога неразрешена" ски зона Кулиното на Предела над Разлог и с пистите над Добринище. Това ще създаде зона с над 330 километра писти, които ще унищожат напълно северната част на Национален парк "Пирин", твърдят от "За да остане природа в България" и посочват "изтекли вече планове" още през 2014 година.

Ангелкова: Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско

Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт. Лифтът е един от най-екологичните видове транспорт. Това каза министърът на...

В защита на тезата си, че нищо не се е променило, от "За да остане природа в България" се позовават на доклад на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО. В доклада се посочва, че "политическият и икономически натиск за допълнително развитие на ски зоните и сечта в Национален парк "Пирин" са довели до създаване на проектоплан за развитие на парка, който, ако бъде одобрен, ще доведе до широкомащабен упадък на парка". Като цяло, оценката за състоянието на IUCN, чийто член е и България, е "сериозно безпокойство".

Друго твърдение на природозащитниците е, че се разработва нов Общ устройствен план на Банско, където нямало предвиден втори лифт. Вместо това кметът на Банско Георги Икономов се цели в изграждане на кабинков лифт с по-голям капацитет от сегашния, защото "всякакви промени на сега действащия план също трябва да се подложат на екологични оценки по българското и европейското законодателство, в които се забранява ново строителство на инфраструктура в националните паркове, но се разрешава ремонта".

Кметът на Банско Георги Икономов лично внесе в МОСВ искане да бъде приет нов План за управление на Национален парк "Пирин", за да започне строеж на втори кабинков лифт в Банско. Икономов е категоричен, че този въпрос е стоял нерешен твърде дълго и се стопира заради неоснователни доводи.

"Ние посмъртно не може да излезем от зоната на концесия, не влизаме с лифта (бел. ред. - втория лифт) в нова защитена територия. Всичко, което ще се случва с тази втора кабина, би се случило в границите на концесията. Но някой ги храни тези хора, за да правят неща", каза и маркетинговият директор на "Юлен" АД Иван Обрейков пред Actualno.com.

В Банско вярват, че протестират за последен път с искане за втори лифт

Над 1 000 души от Банско се събраха на поредния протест с искане за разширяване на ски зоната на града и изграждане на втори кабинков л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград