Природозащитниците се скараха задочно със Симеонов за Банско

2684
Природозащитниците се скараха задочно със Симеонов за Банско
Снимка: БГНЕС

Доста по-различна позиция от обявената от властта и по-точно вицепремиера Валери Симеонов изрази природозащитната организация "За да остане природа в България" по отношение на управлението на природен парк "Пирин".

Според Симеонов, природозащитниците са се съгласили, че има нужда от втори лифт на Банско. В официална позиция обаче, "За да остане природа в България" е категорична, че "се готви бърза, мащабна промяна на концесионния договор за ски-зона "Банско", която да узакони вече изградена незаконна инфраструктура и да отвори пътя за нови сечи и строежи в Национален парк "Пирин".

Познато от екозащитниците за Банско - международен доклад показва опасността за Пирин

Искането за втори лифт в Банско е само параван за разширяване на ски зоната в най-известния ни курорт. Това за пореден път заявиха от "...

Представители на екокоалицията, участвали в кръглата маса при Симеонов вчера (20 ноември), подчертават, че никой от тях не е давал и не може да дава съгласие за изграждане на нова, мащабна инфраструктура на територията на националния парк, тъй като това е противозаконно и ще обезсмисли самото съществуване на парка като защитена територия и обект на световното природно наследство.

Според природозащитниците, на срещата било потвърдено, че "темата за втори лифт се използва като медиен балон - апетитите не са за един конкретен лифт, а за нови писти, лифтове и нови инвестиции, поискани в случая от кмета на Банско". Редица от повдигнатите на срещата въпроси - относно обема на концесията, печалбата на концесионера, собствеността на съоръженията и необходимостта от екологична оценка, останаха без отговор, добавят екоактивистите. Работната група обяви, че ще събира въпроси, които да получат публични отговори заради високата обществена значимост на случая "Пирин", казват от "За да остане природа в България". За организацията пътят е следният - ОВОС за въздействието върху парка от страна на потока от туристи, на увеличаването на отпадните води и на замърсяването, както и ревизия за строителната дейност в Банско и на размера на самата ски зона.

"Търсенето на най-добро управленско решение минава и през прозрачност на работата на концесионера - отваряне на данните за човекопотока, брой на продадени карти, включително изчистване на съмненията, че пари от туропреторите директно се превеждат в офшорни зони, без да минават през България. Подобен анализ е важен и за да се изпълни заявеното от министър Валери Симеонов увеличение на концесионното възнаграждение", казват природозащитниците.

От коалиция "За да остане природа в България" заявяват, че за да няма двусмислени интерпретации на изказванията по време на дискусиите в Министерския съвет (МС) и МОСВ, ще изискват в бъдещите срещи да се води стенографски протокол. Природозащитниците потвърждават, че, както и досега, ще обжалват в съда всяко решение за парк "Пирин" на МС и МОСВ, за което не са проведени задължителните по закон процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и на оценка за съвместимост, съгласно българското законодателство и европейските директиви.

Ангелкова: Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт в Банско

Винаги сме подкрепяли изграждането на втори кабинков лифт. Лифтът е един от най-екологичните видове транспорт. Това каза министърът на...

От своя страна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред БНТ, че "не се предвижда една керемида да се построи - нищо няма да се построи освен лифта."

"Всеки един голям инвестиционен проект срещаше съпротива с подобни аргументи от еколозите. Те са малко като БХК - едни бомбастични приказки и накрая нищо конкретно. Защо не отидат в Люлин планина да видите как е разорана от едни млади момчета, които карат бъгита. Къде са еколозите? Защо там не защитават, а са против развитието на зимния туризъм. В Банско има изградена инфраструкутура", допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com