С 1000 бързи теста сканират Банско за COVID-19

4990
С 1000 бързи теста сканират Банско за COVID-19
Снимка: БГНЕС

С 1000 бързи теста ще се тестват рисковите групи в град Банско, каза на брифинг днес кметът на общината Иван Кадев, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

"С РЗИ имаме взаимодействие и създаваме организация за тестване на широк кръг от хора в Банско. Тестовете ще бъдат 1000 бройки и по виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани хора, които през целия период – от въвеждането на извънредното положение, до периода на карантина и до момента, са били в пряк досег с външни хора. Това са полицаите, пожарникарите, личните лекари, СПО, част от Общинската администрация, които винаги са били на работа, част от учителите, ски учителите, хотелските комплекси, планинските спасители и всички останали, които са имали усилени контакти", каза кметът Иван Кадев.

Лекари от Банско са възмутени от намеци на генерал Мутафчийски, че са крили болни от коронавирус

Да пробваш да вкараш пациент в по-тежко състояние в болница беше много тежко. Това заявиха лекари от Банско, коментирайки времето от 14...

Според него тестването ще стане в МЦ „Свето Благовещение“, което разполага с необходимите условия.

"Няколко дни ще бъдат тестовете и се надявам това да даде възможност на Националния оперативен щаб и МС да получат ясна картина какво се случва в града с оглед на това, че имаше хиляди туристи, и да се вземат адекватните мерки. Тестването ще започне, когато се създаде необходимата организация – може и в късния следобед, може и утре. Ще се тестват и жители с опасения за контакти с хора, проявили симптоми", допълни Кадев.

Първоначално в Банско са установени 10 лица – сезонни работници, с положителен тест за заразата. Само 2-3 от тях са жители на Банско.

"Днес тази бройка е размита, защото хора със симптоми показват отрицателен тест, а контактни без симптоми имат положителен тест. Затова тази извадка е важна за научните среди и за нас като граждани", завърши кметът.

Припомняме, че тази сутрин по време на редовния брифинг на Кризисния щаб за борба с коронавируса, премиерът Бойко Борисов съобщи за инициативата.

Падна карантината в Банско

Точно в 19 ч. бе свалена карантината в Банско. Градът е първото българско населено място, което изтърпя двуседмична пълна карантина. Х...

"Тъй като имаме данни за епидемиологичното разпространение на коронавируса в града и затова ще се направи изследване в Банско - за да се види изградили ли са хората имунитет и какво се е случило след карантината там", обясни проф. Кантарджиев. По думите му - сега е моментът за това, защото вече са минали повече от 2 седмици от контактът на жителите с Банско с носители на вируса. "Ще видим с бързите тестове - колко хора са изградили имунитет и ще получим ясна картина.", допълни той.

Темата за "Колективен имунитет" започна Доц. Атанас Мангъров, който беше част от Медицинския съвет към МС: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора, заяви той и защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Това се случи на 7 април.

По време на брифинга ден по-късно обаче премиерът обяви, че когато дойдат тестовете, поръчанни на ЕК, ще започне масово тестване в страната.

Припомняме, че подобно проучване предприеха страни като САЩ, Германия и Гърция.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април

Доц. Мангъров: Някой е гледал много филми, в Банско няма епидемия

"За момента има опасност да се пренатегнат болтовете. Някой е гледал много филми. В Банско няма епидемия, вирусът е доказан при 4-ма ду...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Пиратка остави без пръсти малко дете в Сандански

Готов е новият мост над река Струма между Благоевград и село Покровник (СНИМКИ)

Две земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...