Ще остане ли болницата в Гоце Делчев без лекари?

3028
Ще остане ли болницата в Гоце Делчев без лекари?
Снимка: iStock/Guliver

Болницата в Гоце Делчев МБАЛ "Иван Скендеров" може да остане без лекари, казусът е от декември - породен е от напрежение между колективът в лечебницата и нейният управител д-р Владислав Улевинов. Според медиците управлението на болницата е авторитарно. Лечебницата обслужва 4 общини, сред които Гърмен и Сватовча, или около 70 000 души (според последните дани на националното преброяване).

Лекари сигнализираха, че след като са подали предизвестията си и е било обявено извънредното положение, са опитали да изтеглят молбите си, за да не оставят болницата без медици. Управителят й обаче отказал и така се стигнало до напускането на първите 11 медици от болницата - изпратиха ги с аплодисменти. Предстои да го сторят още 4-ма. Това са 1/3 отактивно практикуващите лекари в общината – с голяма експертиза и дълъг опит. Лекари са на основни отделения и след тяхното напускане между 30 и 50% от обслужваните клинични пътеки ще отпаднат в лечебницата, педупреждават медици.

Междувременно Върховната административна прокуратура разпореди проверка на болницата в Гоце Делчев.

Прокуратурата влиза в болницата в Гоце Делчев

Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира и указа на Окръжна прокуратура-Благоевград да разпореди на съответните струк...

Какво следва оттук нататък?

Днес в 14 предстои да се вземе решение дали да управителят д-р Владислав Улевинов на МБАЛ "Иван Скендеров" да бъде сменен. Това ще стане ясно след извънредно заседание на Общинския съвет.

"Като лидер на партия в Гоце Делчев подкрепям лекарите, а не управителя. Това е втора сесия, която се опитваме да насрочим, при първата съветниците от БСП и ДПС не се явиха. Това е въпрос който се търкаля от декември месец, и не можа да намери решение до 5 април, когато над 10 доктори, които вкупом подадоха предизвестие. След това и други подадоха своите предизвестия. Така че в края на месеца болницата остава без лекари", обясни Никола Джингаров, общински съветник от ГЕРБ пред БНТ.

Съветниците от ДПС обаче смятат, че управителят не трябва да бъде сменян – "В извънредно положение сме. Текат проверки – включително и на прокуратурата в болницата. Нека изчакаме, за да не вземаме решение под натиск. Нормално е да потърсим и мнението на нашите колеги от Гърмен, Сватовча.", каза Сайди Чолак, общински съветник от ДПС.

Петима млади лекари остават да работят в Гоце Делчев

От община Гоце Делчев съобщиха добрата новина, че петима млади лекари са останали да работят в болницата в град МБАЛ "Иван Скендеров", ...

"Ситуацията е тежка. Лекарите споделят несъгласие с управлението, но не смятам, че по време на пандемия трябва да се стигне до такава промяна. Тя ще доведе до допълнителна дестабилизация. Искам да помоля лекарите да направят крачка назад и в спокойна обстановка да вземем решение, така както се разбрахме преди месец.Трябва да вземем обективно решение в полза на населението. Познваме се всички.През годините са се правили много кадрови промени в болницата, и винаги се е стигало до натрупване на задължения. За всички оставащи лекари , които продължават да работят искам да благодаря. Трябва да се направи крачка назад и от двете страни - разчитаме управителят да потърси начини да доокомплектова болницата с необходимите медици, за да не спира тя работата си", заяви Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев.

Actualno.com потърси Москов още през март по случая, ето какво каза той пред нас по казуса: Кметът на Гоце Делчев: Много ми е тежко, не съм изпадал в такава ситуация, и то с лекари

Ако се стигне до освобождаване на управителя наболницата, Общинският съвет ще назначи временно  управляващ до избирането по закон на нов управител.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград