Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин

9745
Съдът окончателно спря промените на Валери Симеонов и Нено Димов за Пирин
Снимка: Румен Скрински

Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин". Те бяха приети буквално три дни преди началото на 2018 година.

Сегашното решение е на петчленен състав, а мотивите на върховните съдии са изложени в 30 страници. Ключовият мотив касае чл. 21, т. 1 от Закона за защитените територии (ЗЗТ). Той гласи следното: "В националните паркове се забраняват строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения". И тричленният, и петчленният състав на ВАС са категорични, че в такава ситуация и на съответната защитена територия може да има само ремонт, но не и изграждане на нови спортни съоръжения. А измененията на плана са такива, че попадат в обхвата на ЗЗТ и затова трябва да има екологична оценка на плана, каквато няма, както и оценка за съвместимост.

Димов пак не коментира собствеността на "Юлен", ако бил в лично качество, щял да каже

Получих декларация от г-н Жирардели, че е 100% собственик на фирмата-собственик на "Юлен". Това каза екоминистърът Нено Димов, като от ...

Промяната на предназначението на големи площи от парк "Пирин" и включването им в зоната за туризъм и зоната на сградите и съоръженията означава прекратяване на възможността тези площи да бъдат използвани пълноценно за опазване на биоразнообразието, посочват съдиите. Според тях точно това е причината и да има екооценка на промените.

Освен това, не са спазени и изискванията на Директива 2001/42 на ЕС за екологичните оценки. Директивата е част от дейността по прилагането на Орхуската конвенция в ЕС. През 2003 година е публикувана и Директива 2003/35/ЕС, която въвежда правила за участието на обществеността при подготовката на някои планове и програми, имащи отношение към околната среда, казват съдиите.

Решението на ВАС е крайно интересно и от друга гледна точка. След като на първа инстанция стана ясно, че номерът на държавата в лицето на бившия вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов не минава, Симеонов обяви, че ако съдебното решение остане такова и на втора инстанция, ще си окачи релса на врата и ще скочи от бургаския мост. Симеонов вече коментира пред Actualno.com в кулоарите на парламента, че днес "е много тъжен ден за българската икономика".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград