13-годишна българка с 2 книги за математически трикове (ВИДЕО)

21199

Сара Илиева е 7-и клас в Първа частна математическа гимназия в София. Само на 13 тя вече е автор на комплект от 2 книги за математически трикове.

"Започнах да се занимавам с математика във 2-ри клас, когато се провалих на едно контролно и това ме стимулира да започна да решавам по-усилено. Не много след това спечелих първия си медал", споделя за мотивацията си Сара.

Ученичката е печелила над 90 призови места от състезания по математика, от които над 25 са от международни турнири. Тя е трикратен носител на купа Световен шампион по математика, спечелена в съревнование с участници от над 15 държави, както и горд притежател на международна купа "Звезда на турнира".

"През всички години, в които съм се занимавала с математика разбрах, че в състезанията времето е ограничено и трябва да се намерят трикове за по-лесното решаване, това ме стимулира да започна да ги търся и не след дълго намерих достатъчно, така че да ги събера в две книги и да ги споделя с младите любители на математиката".

Идеята за книгите се заражда в главата на Сара още преди 2 години, когато тя е едва на 11, но реализацията й отнема време.

"Тези трикове са събирани още от 2-ри клас, някои от тях са измисляни от самата нея в процеса на търсене на лесно решение на задача. Когато реши да създава книгите материалът беше наличен, въпросът беше да се оформи вече в книга. Желанието й се появи след едно завръщане от международно състезание в Тайланд.

Родители подсказват по време на контролни от вкъщи. Учителите притеснени

Едва 20% от родителите смятат, че децата им са показали по-висока мотивация към процеса на учене от разстояние в сравнение с присъствен...

Реално азиатските състезания са много задачи за много кратко време, където задължително трябва да се използват трикове, за да успееш. На въпросното състезание тя спечели медал и купа, беше много вдъхновена и ентусиазирана, тогава реши да напише книга и да сподели опита си", разказва историята на книгите майката на Сара - Даниела Илиева.

Формулите са приложими както за математически състезания, така и за учебния материал, а защо не и в живота. Те развиват логическо мислене.

Оказва се обаче, че големите издателства не са позитивно настроени към идеята дете да издава книга, но въпреки това семейство Илиеви открива начин и пуска първи тираж от по 1000 бройки за всяка от книгите.

"Буквално на 2 седмици са книгите и до момента има изключителен интерес, включително и от чужбина, много добре се продават и мислим да пуснем втори тираж", споделя гордата майка.

Повече математика за учениците от пети до седми клас, увеличават и упражненията

С 52 часа математика повече ще имат сегашните четвъртокласници по време на тригодишното си обучение в прогимназиален етап – пети,...

По-малката сестрата на Сара – Мартина също върви по стъпките на кака си. Мотивирана от успехите на сестра си, тя започва да се занимава с математика още от предучилищна група и вече е носител на над 50 призови места, има спечелени и няколко шампионски купи от международни състезания.

Какви професии ще изберат двете момичета само времето ще покаже, засега едно е сигурно – ще продължат да колекционират медали и победи.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Популизъм или достъпно образование? Оставиха безплатното висше образование за следващия парламент

"Образованието е пътят": Денков с позиция за безплатното висше образование

Три наши ученички с медали от Европейската олимпиада по математика

Няма карантинирани класове заради коклюш: Говори образователният министър

Намаляват педагозите в детските градини

Официално: 2 май ще е неучебен ден за цяла България

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com