Д-р Петър Величков: Романът на Яна Язова ще излезе с нейното име, но крадеца Хайтов няма да го закачаме (ВИДЕО)

45815
Д-р Петър Величков: Романът на Яна Язова ще излезе с нейното име, но крадеца Хайтов няма да го закачаме (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и Невидимо

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Абордаж" Васил Данов ни среща с д-р Петър Величков – журналист, писател, поет, и литературен историк и изследовател на писателката и поетеса Яна Язова.

Според д-р Петър Величков излизането на този том, в който са събрани всички стихотворения на Яна Язова е много закъсняло. В него са включени не само първите ѝ три стихосбирки "Язове", "Бунт" и "Кръстове", но и стихотворения, които са излизали през годините в периодичния печат и които е много трудно да бъдат намерени. "Яна Язова старателно подготвя своите книги, въпреки че е знаела, че няма никаква надежда те да бъдат отпечатани. През 1960-та г. тя представя ръкописа на романа си "Левски" в тогавашното издателство "Народна култура" и той е бил одобрен. След намеса от вестник "Работническо дело" с поръчка да напише стихотворение за Георги Димитров, на което тя отказва и поради този отказ, издателството ѝ връща ръкописа".

Изследователят разказва, че преди 9 септември Яна Язова е пътувала в много страни от Близкия Изток, Египет, Турция, цяла Европа, но след 1944 г ѝ е забранено да пътува извън България. Тогава тя се отдава на творчеството си.

"По това време имаше голяма вражда между Радой Ралин и Николай Хайтов. Ралин беше написал сценарий за Левски, който Хайтов беше осуетил. Ралин успява да разбере, че в пловдивското издателство "Христо Г. Данов" (директорът на което е назначен от Хайтов - всесилен по това време господар в цялата Пловдивска област) е заложен ръкопис на Хайтов, който всъщност е романът на Яна Язова".

"Беше един мъглив септемврийски ден и бяхме седнали на пейката на входа на неговата вила в Бояна. И тогава аз го попитах: "Вие познавахте ли Яна Язова?.... А знаете ли че е имала роман за Левски, който е заложен в "Христо Г. Данов", но ще излезе под чуждо име?". И той каза: "Не, не, тя е част от Балабановото наследство, това няма да стане", и след това много се нажали и ми каза: "Моята вила, холът опира в скалата и стената е стъклена. Една зима аз гледах как вълците разкъсват едно сърненце на самото стъкло и аз не можех нищо да направя, но трябва да отидеш в Централния държавен архив и да видиш има ли нещо оцеляло от романа на Яна Язова". И така аз отидох в Държавния архив", спомня си д-р П. Величков за срещите с Тодор Боров, който както и Яна Язова, е един от учениците на Александър Балабанов.

Петър Величков разказва също и за "срещата" си с горилите на Държавна сигурност и лично с Тодор Живков. "Вкараха ме в една стая и ми казаха: "И внимателно, защото няма да излезеш иначе от тука жив". При предния случай, когато е заведена Екатерина Томова, вътре е била секретарката на Живков, Ангелина, а сега нямаше никой. Те директно ме заведоха при Живков и той беше седнал, имаше маса с нещо приготвено. И той ми каза: "Сядай" и седнах аз, а той: "Почерпи се", а аз казах: "Другарю Живков, не мога да преглътна нищо сега" и го помолих: "Редно е тази жена, каквото е написала, да си излезе с нейно име". И той ми каза: "Романът на Яна Язова ще излезе с нейното име, но крадеца Хайтов няма да го закачаме, той няма да те закача и ти няма да го закачаш. Айде сега, отивай си". И излязох аз, горилите пак ме гепиха за ръцете…."

Целият разговор на Васил Данов с д-р Петър Величков можете да гледате във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги