X
 
 

Директор на училище: Да се оплакваме от родителите, е все едно лекар да се обиди на болен пациент

2968
photo of Директор на училище: Да се оплакваме от родителите, е все едно лекар да се обиди на болен пациент
Снимка: Личен архив
Ние, учителите, сме професионалисти. Да се оплакваме от това какво говорят родителите за нас, е все едно хирургът като отвори корема на пациента, да му се обиди, че е много болен. Това са неадекватни и непрофесионални реакции. Това заяви Диана Димитрова, директор на училище „Стою Шишков“ в село Търън, Смолянско. Преди две години тя получи министерската награда „Св. Иван Рилски“ за високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието, разказва кореспондентът на Actualno.com.

Димитрова събра своя опит от дългогодишната си работа и издаде книгата „Общуване: Учител – родител“.

Профилът на българския учител - 55-годишна жена, жените четат и повече от мъжете

В системата на образованието работят 50 8466 учители, сочат данните на НСИ. От тях в сферата на началното образование работят 19 948 у...

„Ние имахме педагогическа практика да правим вътрешно-училищни семинари как да общуваме ефективно и ефикасно с родителите по проблеми, които са ни в текущата работа. Решихме така, защото в медиите излизат страшни неща за това как се разминават родители и учители. И аз се учудвам как може едни професионалисти да се засягат от отношението на родителите“, коментира директорът.  

По думите ѝ в родопското училище почти нямат такива проблеми. Димитрова обаче събира и обработва казуси от различни места и предлага как да се действа в съответните ситуации.

„Използвала съм книгата на Алън Пийз и Алън Гарнър "Езикът на тялото" - за метаезика, за параезика, затова какви сигнали изпращаме чрез жестовете, усмивката, облеклото, защото всъщност думите са само една част от общуването. Всяко общуване трябва да има цел. Ние сме в ролево общуване. Ролята - учител, и ролята – родител“, обясни тя.

Книгата е с две заглавия. Работното, вътрешното е "Общуването: учител - родител", а на корицата е "Общуването: учител - ученик".

МОН разчита учителите да не допускат отпадането на деца от клас

Разчитаме на учителите да възпитават децата ни и да не допускат отпадането им от системата на образованието. Това каза министърът на об...

В нея авторът обобщава всички свои наблюдения, разсъждения и казусите, които са имали през годините на 70 страници. Целта по думите на Димитрова е колегите ѝ да имат нещо като насока как да се постави общуването на научна основа с разумната увереност, че те контактуват като професионалисти с партньора си - родител.    

„Реално цялото наше общуване е в името на детето. И всеки родител е добре да знае, че в името на ученика трябва да се провежда едно много целенасочено общуване. Затова писах и за "Теорията на умните цели" с автор Питър Дракър. Така, че когато учителят ще общува с ученик и родител, трябва да си постави цел и тя да е изпълнима, да съответства на очаквания резултат. Трябва да е разположена във времето с конкретни срокове. Тоест, когато общуването учител - родител се постави на научна основа, с целеполагане, да знаеш какво искаш от този човек и това твое искане да бъде адекватно на ролята му като родител. Аз не мога да искам от него да преподава вкъщи на детето си“, обобщи Димитрова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Две грешки : 1.Неуместно е сравнението с болните пациенти и ако въобще се прави това са децата ( учениците ) 2.Естествено е да няма проблеми в малкото родопско село с родителите, но нека напише същото, ако е в София или някой голям град !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.