„Дните на руската диаспора“ представиха книга, с прототип на главния герой княз Никита Лобанов-Ростовски

3576
„Дните на руската диаспора“ представиха книга, с прототип на главния герой княз Никита Лобанов-Ростовски
Снимка: АБВ

„Дните на руската диаспора“ в Руския културно-информационен център в София приключиха с представянето на книгата на Сергей Галани „Успешно бягство“. Измислицата "за руски момчета, израснали в чужда земя" се основава на реални събития, а прототипът на главния герой е известен финансист и общественик, колекционер на руска театрална живопис Рюриковпич в 33-то поколение, княз Никита Лобанов-Ростовски, който лично участва в представянето на романа.

„Темата за руската диаспора е безкрайно понятие, тъй като засяга човешки съдби. Много е добре, че е написана художествена книга за сложния и интересен живот на Никита Дмитриевич, която ще бъде по-лесна за четене от всякакви архивни материали“, каза руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Румен Петков: Приветствам настояването на господин Кирил Петков за правосъдие за всички. Много е важно, за всички

Приветствам настояването на господин Кирил Петков за правосъдие за всички. Много е важно, за всички! Законът такъв, какъвто е. Това зая...

Никита Лобанов-Ростовски

Обръщайки се към Лобанов-Ростовски, дипломатът отбеляза, че не споделя всички негови предположения и идеи, по-специално тезата за възможния разпад на Русия. "Мнозина прогнозираха разпадането на Русия, но тя няма да се разпадне, това е много остро мнение за вас. Но вашата активност в руската диаспора и сред сънародниците ви, в културното поле е възхитителна", каза Митрофанова.

Председателят на АБВ Румен Петков, отбеляза, че чувството за осъзната принадлежност у княз Лобанов-Ростовски носи особено чувство за историзъм, но и особено чувство за бъдещето. Князът е известен с фразата си „Моята Родина е България, моето Отечество е Русия.

Има неща, които човек със собственото си възприятие може да види, да осмисли и да разбере. Но е хубаво, когато отстоява позицията си. Това не е за всеки.

Румен Петков изрази надежда, че в годините напред чувството за общност между България и Русия ще носи в себе си своя исторически залог, въпреки, че ще има и своето прагматично бъдеще.

За незабавно отстраняване на здравния министър настоя Румен Петков

За отстраняване на здравния министър и незабавна проверка на доставчиците на тестове за училищата настоя лидерът на АБВ Румен Петков. ...

Румен Петков

„Повечето от нас, за съжаление, нямат най-дълга памет, мнозина познават потомците си само до второ или трето поколение, но Лобанов-Ростовски води историята си от Рюриковичите. През цялата хилядолетна история на Русия, на Никита Дмитриевич предците са служили на страната ни, служели са на Русия. И тя обединява цялата история на Русия, цялата й трагична и противоречива съдба“, каза председателят на управителния съвет на Руското историческо дружество Константин Могилевски.

„Излизането на моята книга добави нов аспект към Никита Лобанов-Ростовски, сега той се превърна в литературен герой, автор на книгата Галанин.

Лобанов-Ростовски с удоволствие разговаря с гостите на презентацията, отговаряйки на множество въпроси.

„Парите във всички страни се печатат абсолютно безотговорно. Ще дойде моментът, когато дългът на САЩ ще стане очевиден и всички по света ще разберат, че Съединените щати нямат шанс да изпълнят финансовите си задължения. Национализмът в много страни по света заема своето място, правителствата се опитват по този начин да се утвърдят във властта. Това в крайна сметка ще доведе до неизбежни конфликти. Не е ясно защо, но Полша и Унгария се опитват да установят диктатурата по демократичен начин, да повторят това, което се случи в Германия миналия век, когато германският народ гласува за Хитлер. Имаме абсолютно луди правителства. Това е срам и позор, това е трагедия, която не води до нищо добро", каза Лобанов-Ростовски, отговаряйки на въпрос за реалностите на съвременния свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги