"Феноменът Виктор Орбан" събра в парламента представители на всички политически сили

15874
"Феноменът Виктор Орбан" събра в парламента представители на всички политически сили
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Как се правят чудеса разказа в парламента депутатът Георги Марков (известен с псевдонима агент Николай като сътрудник на Държавна сигурност - той работи за Втори отдел на Държавна сигурност и за Шесто управление, което отговаря за "идеологическите диверсии" в периода 1971 – 1976), представяйки книгата си "Феноменът Виктор Орбан", описваща политическата дейност на днешния унгарски премиер от 1989 г. до 20 август 2019 г. Впечатляващите икономически показатели, социални придобивки, спортна инфраструктура и туристически атракции, миграционната политика в Унгария са само част от постиженията на Орбан, които маркира авторът.

За ходовете на Орбан и приложимостта им тук, Марков е категоричен: „Всичките са пример за подражание, но не са изпълними в България“, а обяснението му е: „Защото сме на Балканите и винаги ще сме назад“.

„Орбан има икономика, която е независима, но ние сме зависими от еврофондовете“, отбеляза още Марков.

Поводът

Представянето на книгата в парламента е по повод 30-ата годишнина от официалното отваряне на границата на Унгария с Австрия. „Българският парламент е може би единственият в Европа, който отбелязва трийсетгодишнината от падането на първата тухла от Берлинската стена, която се навърши вчера. Това беше 11 септември, когато Унгария широко отвори границата си, хиляди източногерманци с трабанти, с деца, с писъци и радост минаха Желязната завеса, където ги чакаха техните роднини от Западна Германия“, разказа Георги Марков.

Историята

Думите, че „първата тухла на Берлинската стена падна в Унгария“ са на великия обединител на Германия Хелмут Кол от октомври 1990 г., припомни Марков. „Това горещо лято се чу много силно един глас и този глас беше на един млад студент с брадичка, който има куража да каже: „Ние, младите унгарци, сме за свободни избори, за национален суверенитет. Съветските танкове да напуснат страната“, продължи Марков и заключи категорично, че Орбан е герой. „Изискваше се голяма смелост да призове съветските танкове да напуснат, а те бяха там. Гаранции, че няма да се повтори 1956 г. нямаше, въпреки, че Горбачов беше давал уверения, че няма да се намеси“, добави депутатът.

В книгата си Марков описва политическия път на Орбан от млад политик до ръководния зам.-председателски пост в ЕНП, на който е 10 години. „Считам, че е феноменално да участваш в дисидентските години и в антикомунистическото движение 1988 – 1989 г. и 30 години по-късно да си непрекъснато избиран за народен представител – точно 8 пъти. Унгарците са политически стабилна страна, не са имали предсрочни избори и 4 пъти министър-председател е Орбан. Той е най-младият премиер на Унгария (1998 – 2002 г) после с изключително търпение е 8 години в опозиция и отново идва на власт, и три пъти го избират за министър-председател с две трети мнозинство“, изтъкна Марков, аргументирайки избора на заглавие за книгата.

Миграцията

Орбан направи много точна преценка в 2015 г. за мигрантската криза - той каза: “Това е троянският кон на тероризма“ и отказа да приема мигранти, издигна ограда, посочи Марков. Той разказа, че когато питали Орбан за оградата, отговорил:“…Ние мислехме, че Западна Европа е нашето спасение, сега мислим, че ние - висшеградците, сме спасението на Европа“. Орбан отказа квоти и заяви: „Унгария е нашият дом. С кого ще живеем е наше свещено право. Ние не ги мразим тези хора, но те не подлежат на интеграция, защото са чужди на нашия морал, бит, култура и език“, отбеляза депутатът. Той сподели, че този август гледал по унгарската телевизия потресаващи кадри. „С меч да колиш хора в града на "Мерцедес" Щутгарт, да бутнеш дете пред очите на майката под влака (бел. ред. - в случая става въпрос за еритреец, който доказано страда от психични проблеми), с шиш да трепеш в Лион – това в Унгария не може да се случи и затова ръстът на туристите в Унгария, по данни на най-голямата туристическа агенция във Великобритания, от 2009 до 2019 е 87%“, коментира Марков.

Меркел и Орбан отбелязаха 30 години от падането на Желязната завеса

Германският канцлер Ангела Меркел припомни в Унгария важността на „хуманната“ Европа по време на церемонията по отбелязване...

Икономиката

Как така съкрушена Унгария, на ръба на гръцкия вариант, за миналата година има 110 милиарда износ; как стана така, че откри 800 000 работни места, че има най-ниската инфлация в Европа – 3.3%, и икономически растеж двойно по-голям от този в ЕС? Обяснението, според Георги Марков, е в политиката на Орбан да отвори икономиката на Изток.

„В 2009 г. Орбан каза, че отваря Унгария на Изток и стана така, че 9 години е любимец не на кой да е, а на президента на Китай г-н Си. Г-н Си го сочи и казва: „Това е нашият представител за Централна Европа“, изтъкна Марков. Той сподели, че бил екскурзовод в Будапеща на колеги депутати - „разведох ги из Будапеща - гледат китайска банка, китайски туристически офис за Централна Европа, гледат на летището четири пъти седмично самолет до Шанхай, четири пъти седмично самолети от Пекин“.

Орбан затопли отношенията с Русия и наводни руския пазар, без всякакви предубеждения след 2010 година, въпреки много лошите отношения с Русия през първия мандат и заля Русия с лекарства, консерви, вина, ябълки, отбеляза още Марков.

Впечатляваща социална политика

„В 2012 г. Орбан свали цените на тока, газа, водата и другите консумативи с 25%. Той не е популист. Той направи това, което обеща с крилатата фраза: "Монополите ще се съобразяват с Унгария, а не Унгария с монополите. Унгария няма шеф“, посочи Марков.

Меркел и Орбан: Заедно за годишнината от падането на Желязната завеса на фона на нови разделения

Унгарският премиер Виктор Орбан ще приветства германския канцлер Ангела Меркел в понеделник в град Шопрон, за да отбележат основен моме...

"Орбан провежда следната политика: Нашата държава няма да е суверенна, ако 50 +1 от банките, 50+1 от медиите и 50+1 от енергетиката не са унгарски. Не държавни, но в унгарски ръце“, посочи Марков и добави, че това вече е факт в Унгария.

Той изтъкна друга крилата фраза на Орбан: „Свърши ерата на банките“ и разказа как със закон е задължил банките да предоговорят потребителски кредити. „Банките, които бяха залепили 300 000 унгарски семейства със швейцарски франкове и с малки буквички пишеше, че всичко е за сметка на потребителя - на човека, който е взел заема, Орбан ги накара да променят условията. Каза: „Правото изисква справедливост. Ще предоговорите договорите“ и спаси горе долу 1 милион унгарци“, посочи Марков.

В 2016 г. Орбан обяви, че на Унгария ѝ трябват унгарски деца, а не мигранти и че Унгария няма да си решава с мигранти демографската криза, припомни Марков и изреди какви придобивки се въвеждат в Унгария:

1. За майката – 6-годишен платен отпуск;

2. Финансови помощи за строеж и реконструкция на жилище в евро, в зависимост от квадратурата и броя на децата;

3. 33 000 евро е подаръкът за трето дете. Разбира се трябва родителите да се осигуряват.

Орбан: Унгария вече не зависи от европейското финансиране

Унгарското правителство е успяло да наложи декларираната воля на унгарците, които гласуваха на изборите за Европейски парламент, като е...

4. От 1 юли тази година Орбан изпълни предизборното обещание - внесе големи 7-местни коли за многодетните семейства. Накупиха 18 000 коли за един месец, държавата помага с 8 000 евро;

5. Хранят се безплатно децата и безплатно получават вече учебници в детските градини.

„Приятелите на спорта ще се шашнат какво е построено за тези 9 години – 800 милиарда евро за нови стадиони“, посочи още Марков и свърза изградените плувни басейни с големия приток на туристи. „4-5 милиона туристи само миналата година са минали само на баня в унгарската столица защото е сигурна красива, има какво да се хапне, какво да се пийне“, добави депутатът.

Конфликтите

В книгата си Марков обръща внимание на конфликта със Сорос - как се стига до там да го изгонят от Унгария с думите: „Ти си по-голяма заплаха за нашата страна от Турската империя и съветските войски“, съобщи още авторът. Припомняме, че Европейската комисия се намеси с остра критика в случая, след като правителството на Орбан почна кампания как Сорос е подкрепян от Юнкер и се готви план от Брюксел да бъде забранено на държавите-членки да защитават границите си като въведе задължителни квоти за бежанци.

Той добави, че отделя внимание и на конфликта с ЕНП и последните евроизбори. "Орбан направи най-добрия резултат на евроизборите в Европа – 53%. Игра изключително важна роля и се показа като голям дипломат", коментира Марков. Дали това е така - припомнете си статистиката от евроизборите! Проверката на Actualno.com показа, че в Малта победителят печели 54,29%, а Орбан всъщност взема 52,14%.

Партията на Орбан може да си избере нова група в ЕП

Унгарската партия ФИДЕС може да се присъедини към нова група в Европейския парламент, ако оставането ѝ в дясноцентристката Европейска н...

Любопитни факти

„Че Орбан е с 5 деца, може би знаете, но това, което не знаете, е че всичките му съратници по институциите са многодетни“, съобщи още Марков и уточни, че унгарският президент има 4 деца, председателят на парламента – 3 и че две министърки от кабинета на Орбан са по 3 деца, една – с четири.

Героят на книгата

Орбан по думите на Марков изглежда като диктатор, има твърд характер, но е корпоративен играч. Той изтъкна, че приятели на Орбан, с които създали партията ФИДЕС, са на най-важните позиции в управлението на държавата. „Дали се обичат както в 1988 не знам, но никога не се скараха, никога не се разцепиха", каза той и подчерта, че Орбан много държи на приятелите си. „Това го показа и сега, когато Салвини се измъкна от правителството нарочно, за да дойде след време на бял кон. Написа му писмо – „Скъпи приятелю, ние сме братя по оръжие. Какво ще стане в италианския политически живот е работа на италианците, но ти за нас ще останеш първият западноевропейски лидер, защитил християнството и спрял мигрантите по море“, добави Марков.

Има много метаморфози в политическия път на Орбан – от млад либерал като студент до отявлен консерватор и християндемократ сега, отбеляза авторът. „В 2014 Орбан почувства, че неолибералният модел си отива и обяви: „Ние се отказваме от неолибералната демокрация. Ще правим християндемокрация, т.е. суверенитет; национална идентичност; етническа хомогенност“ и няма джендъри и такива щуротии в Унгария. Той е визионер“, заключи Марков.

На премиерата авторът получи специални поздравления от председателя на парламента Цвета Караянчева, представители на всички политически сили и бивши конституционни съдии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

"Книгите оживяват" на 12 април 2024 г. - интерактивна изложба на 32 картини на Мая Бочева – Уики

Кои са "Лечебните адаптогени" и как да ги използваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги